wtorek, 14 października 2014

Sos dyniowy typu ajwar


O prostocie nie muszę pisać dużo, wystarczy zrobić i przekonać się, jak z niewielu składników może wyjść naprawdę dobry dodatek do wielu potraw. Taki ostry sos można dodać do ryżu, makaronu, kaszy, na chleb, do kanapki z pastą z makreli. Jest podobny do ajwaru, tylko mniej intensywny. Jeśli wolicie, żeby był gęstszy, to można podgrzać w rondlu i część odparować.
Na pewno na konsystencję i kolor wpłynie rodzaj dyni. Użyłam typu hokkaido, dlatego kolor jest jaśniejszy i sos rzadszy, dla ceglastego koloru i większej gęstości lepiej użyć dyni piżmowej. 


inspiracja- jadłonomia

Składniki (2 średnie  słoiczki)
600g dyni (cała, ze skórką)
2 czerwone papryki
1 łyżeczka harissy lub ostrej papryki
sok z 1/4 cytryny
sól
op. łyżka oleju z pestek winogron lub inny

Dynię pokroić na duże kawałki (np. całą, dużą dynię kroję na 6-8 części). Papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć warzywa na blaszce, piec ok. 40-50 minut w temp 210 st. C, do miękkości.Ostudzić, dynię obrać ze skórki, jeśli jest cieniutka, to można zostawić. Przełożyć miąższ do dużej miski razem z papryką, przyprawami, sokiem z cytryny i zmiksować. Posolić wedle gustu (dałam ok. pół łyżeczki)
Gotowy sos przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce lub zapasteryzować.






1 komentarz:

  1. ja ro zawsze samym puree smaruję lub hummusem dyniowym, ale tym razem bardzo chętnie wykorzystam ten pomysł - super! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)