środa, 1 października 2014

Przekładane ciasto z dynią i kardamonem na początek jesieni

Zmiany są dobre, jeśli dostrzeżemy nowe możliwości i szansę rozwoju, a odrzucimy niepewność, asekurację przed życiem i niewłaściwych ludzi, na których nie możemy polegać. Potrzebne jest poukładanie tego w głowie, wtedy wewnętrzne życie się rozświetli, dosyć rozczarowań i narzekania. Być tu i teraz, sterem, żeglarzem, okrętem, a fale ludzkie przychodzą, odchodzą i tak całe życie. Kto wie, może jakieś fale zatrzymają się na pokładzie do końca? Czas wypłynąć na nieznane wody :)

Dynia spokojnie stała sobie na parapecie, dla jednych to świetna rzecz na dekorację, ale nie dla mnie. Stwierdziłam, że wystarczy jej pozowania i porwałam ją do kuchni. Surowa dynia w cieście, zachowuje się jak marchewka, właściwie jej nie czuć, a tworzy mięsistą konsystencję. Smak podkręcony kardamonem, bardzo wpada w jesienne klimaty.



Teraz będę do Was trochę rzadziej pisać i podtykać przepisy, bo wiadomo zaczął się studencki czas. Więc dzisiaj dynia jako dodatek do ciasta i pojawię się tu nieoczekiwanie, pewnie z jakąś kaszą albo szaloną owsianką :)

Składniki:
300g mąki orkiszowej
3 jajka
120g brązowego cukru
320g surowej dyni
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju z pestek winogron lub inny
płaska łyżeczka mielonego kardamonu

Nadzienie:
6 łyżek powidła śliwkowego
250g serka śmietankowego
3 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki kardamonu

Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę ok.5 min. Dolewać powoli olej do połączenia. Dodać startą dynię i wmieszać łyżką. Następnie dodać mąkę, proszek, sodę, kardamon i delikatnie wymieszać. Blaszkę (ok. 22x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tak żeby z dłuższych stron wystawał ponad brzegi.Przelać ciasto i piec 30-40 min, do suchego patyczka.
Serek zmiksować z cukrem pudrem i kardamonem.

Ciasto wyjąć z formy za brzegi papieru i ostudzić, wtedy ładnie się kroi i nie rozpada. Przekroić ciasto na pół lub na ćwiartki, zależy jak Wam wygodniej i przekroić na dwa blaty. Dolny blat posmarować 1/3 serka śmietankowego i powidłem. Przykryć drugim blatem i wierzch posmarować pozostałym serkiem.


14 komentarzy:

  1. Super przepis, ale mam pytanko o jaki konkretnie serk smietankowy chodzi ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki kremowy do smarowania typu turek/ philadelphia, można też użyć mascarpone ;)

      Usuń
    2. Dziękuję :) i milego dnia zyczę :) Magda

      Usuń
  2. Mmm, bardzo smakowite to ciasto :)
    Hmm... U mnie też będzie dużo zmian w najbliższym czasie; póki co, ciągle się boję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis ,wygląda smakowicie)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto! *.*
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie *.*
    A z początkiem absolutnie się zgadzam, dobrze to ujęłaś :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za odwiedziny. Życzę powodzenia w nowym roku. Będę zaglądać na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie:) i z pewnością skorzystam z przepisu jak tylko będę miała znowu kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie to wygląda :) Cały blog i zdjęcia są super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i oczywiście zapraszam po inspiracje ! :))

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)