czwartek, 24 lipca 2014

Najlepsze przekładane ciastka


Jeśli już macie zrobić sobie odstępstwo od diety, to najlepiej z takim ciastkiem. Zrobiłam je właściwie od niechcenia, przez brzydką pogodą, która powstrzymała mnie od wyjścia na rower. Wiem, ciekawy kontrast od pro-fit zajęcia do non-fit jedzenia, ale tak powstały najlepsze rozpływające się w ustach ciasteczka. Bardzo kruche, najlepsze gdy już je czymś przełożycie i chwile sobie postoją. Jestem pewna, że miałyby tłumy fanów na niejednym przyjęciu :D



Składniki (20 sztuk):
150g mąki orkiszowej
50g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50g cukru pudru

powidło
konfitura z róży
cukier puder


Zmiksować masło z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolite, miękkie ciasto. Przełożyć do worka do wyciskania kremu lub woreczka foliowego, w którym na rogu wyciąć dziurkę. Wyciskać ciasto w kształcie okręgu z otworkiem w środku, na blachę z papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 170 st. C, na złoto-brązowy kolor.

Powidło wymieszać 1:1 z różą i smarować całkiem wystudzone ciastka. Składać je ze sobą i posypać cukrem pudrem. Można ozdobić jeżynami lub malinami.
Należy obchodzić się z nimi delikatnie, bo mogą się kruszyć.

p.s wartość 1 sztuki wyszła mi ok. 110 kcal




11 komentarzy:

  1. Porywam z pięć i znikam! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. mówisz najlepsze?...nie wątpię, tylko od razu zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmniam! proste a takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne cudeńka *.* Pieczenie to też często mój sposób na brzydką pogodę, wtedy wychodzą najpyszniejsze rzeczy :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają smakowicie! ;) Podobnie jak wiele innych zdjęć u ciebie. Wpadłam tutaj w poszukiwaniu przepisu na jakiś fajny deser, a zapisałam już kilka stron, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie piękne! zjadłabym wszystkie od razu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają wręcz czarująco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. najlepsza na świecie klasyka :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)