TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto ucierane z wiśniami i miodową kruszonką


Nasze wiśniowe drzewko, znowu sprawiło wiele radości w tym roku, a co za tym idzie dało wiele pomysłów na wykorzystanie wiśni. Przy takim wysypie różnych owoców mam 
(nie)stety przed oczami tylko takie smakołyki, a nie pokaźne potrawy, zwłaszcza mięsne. Na razie nie wymyślam, jem letnie warzywa, młode ziemniaki, sałatki i domowy chleb. Zaczytuję się w czasopismach, najlepiej takich o pasjach i z pomysłami do kuchni, a również oglądam z uporem maniaka programy o zagadkach Europy XIX i XX wieku.



Ciasto niby wszystkim znane, bo z nazwy ucierane, ale oczywiście inaczej. Świetnie wyszło połączenie mąki orkiszowej z owsianą, ciasto w konsystencji jest niezwykle miękkie, słodkawe, z moją ulubioną kwaskowatością wiśni, a całość posypana jest miodową, lekko chrupką kruszonką.

Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej, jasnej
1 szklanka mąki owsianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mleka, dowolnego
1/2 szklanki cukru
500g wiśni, wydrylowanych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
4 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka miodu
1 łyżka miękkiego masła

Do miski wsypać całą mąkę, proszek, dodać jajko, olej, cukier, mleko. Zmiksować na jednolitą masę. Blaszkę o śr. 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać na spód całe ciasto.
Wiśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Rozłożyć na cieście, lekko docisnąć.
Zmieszać składniki na kruszonkę, rozetrzeć palcami i posypać ciasto. Piec 25-30 min w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 
w tle magazyn 'Piękno i Pasje'



Komentarze

  1. Wolę czereśnie od wiśni ale jeżeli chodzi o wypieki i przetwory to wiśnie lepiej się sprawują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetyczne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje Twoje ciasto! :)
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszystkie ciacha z kruszonką <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaintrygowała mnie kruszonka :>

    OdpowiedzUsuń
  6. super ciacho! i akurat z mąk, które używam zdecydowanie najczęściej! koniecznie do zrobienia :) kruszonka oczywiście najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super jest to ciasto. Apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha, takie prawdziwie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast mąki owsianej, można dać orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku