wtorek, 17 czerwca 2014

Pudding z nasion chia


Już wcześniej widziałam te nasionka, ale ograniczeniem do ich zdobycia, był dla mnie dostęp do nich jedynie przez internet. Jednak wreszcie się zdecydowałam i zamówiłam, żeby spróbować. Nie było to jedynie spowodowane pobudkami ciekawości, ale również zaleceniem do spożywania na moje pierwiastkowe niedobory, które wyszły mi z testu składu włosa (tak na marginesie,  obrazuje ono sytuację metabolizmu w naszym organizmie).

Nasiona chia, inaczej szałwia hiszpańska, mają bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Działają antyoksydacyjnie, zawierają kwasy omega-3, sporo błonnika, witamin z grupy B i wspomagają nawodnienie organizmu. 
Internetowe źródła (na podstawie książki "dieta Azteków") głoszą, że zawierają :

  • 6 razy więcej wapnia niż mleko 
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły
  • 4 razy więcej selenu niż len


Po namoczeniu w płynie pęcznieją, podobnie do siemienia lnianego, ale bardziej. Tworzy się taki kleik. Nie mają smaku, więc warto kombinować z dodatkami.

Składniki (1 porcja)
2 łyżki nasion chia
2/3 szklanki mleka, dowolnego
Dodatki:
truskawki, maliny
mleczko kokosowe
miód
świeża mięta

Do szklanki lub słoiczka wsypać nasiona, zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na noc.
Przed jedzeniem dodać miód, owoce, opcjonalnie mleczko kokosowe i miętę.




13 komentarzy:

  1. Szkoda, że u mnie w moim małym mieście nigdzie nie mogę dostać tych ziarenek! Kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam, u mnie też się nie spotkałam, dlatego zamawiałam przez internet i całkiem korzystnie to wyszło ;)

      Usuń
  2. Wygląda ciekawie. Mam chia, to może spróbuję. A jak w smaku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak puddingu neutralny, mleczny, może lżejszy w uczuciu po napęcznieniu nasionek, bardzo fajnie dodać miód i kokosowe, wtedy się tak wszystko lepiej łączy ;)

      Usuń
    2. W takim razie wypróbuję :)

      Usuń
  3. uwielbiam te nasiona! używam je czasem zamiast jaja, a puddingi z uch udziałem są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda na obłędny deser - jeszcze tych nasion nie próbowałam, ale zachęcasz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. haha, dzisiaj na obserwowanych przeze mnie blogach jest oblężenie puddingu z chia! :) ale to dobrze, bo mam zamiar już niedługo kupić te nasiona i wypróbowywać przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem właśnie !!! aż dziwne to było, jak zobaczyłam, że dosłownie w ciągu 1-2 dni na wielu blogach pojawił się taki pudding :P Sama byłam bardzo zaskoczona, jak jakaś zmowa xD

      Usuń
  6. https://www.youtube.com/watch?v=TMCbdiDpGkg&list=UUM1Nde-9eorUhq-teaWlgUA
    Co myślisz o tym, żeby wypróbować ten przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie przygotowałam mój pierwszy pudding chia zgodnie z twoim przepisem ;) juz nie mogę doczekać się śniadania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, trzeba spróbować takiego czystego, a później bardziej smakował mi taki miks pół na pół z płatkami owsianymi na noc, nawet lepsze :))

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)