TRYB JASNY/CIEMNY

Przekładane bakłażany ze szpinakiem


W cieplejsze dni nie ma się ochoty na ciężkie, mięsne jedzenie - tak, mówię za siebie :) Dużo owoców, warzyw, wody, kawy do nauki i deserów, bo nazbierało się urodzin^^. 
Długo chodziły za mną bakłażany, już prawie dosłownie. Więc zostały upieczone, przełożone prostymi składnikami, wszem i wobec poznanym, a wiadomo, że szpinak i pomidory się lubią. A  stają się sobie jeszcze bliższe przez bakłażany. Trzy wieżyczki na obiad i dziękuję. Na dobry, ciepły dzień :)

Składniki (ok. 10 sztuk)
2 bakłażany
oliwa
200g szpinaku, mrożonego
ok. 250g passaty pomidorowej
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki serka śmietankowego, u mnie kozi'
twardy ser, do starcia
ew. bazylia, do podania

Bakłażany pokroić w 1cm plastry, włożyć do duzej miski, posypać solą, żeby każdy plaster się trochę nią pokrył, odstawić na 30 min. Rozłożyć na blasze,  wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Piec ok. 20 minut, w temp. 200 st. C, do miękkości.

Na jedną patelnię wlać trochę oliwy, wrzucić szpinak i poddusić. Dodać sól, przeciśnięte 2 ząbki czosnku i pieprz. Jeszcze podsmażyć parę minut. Na koniec dodać serek śmietankowy.
Na drugą patelnię lub do rondla wlać łyżeczkę oliwy, wrzucić przeciśnięte 2 ząbki czosnku, chwilę podsmażyć i wlać sos pomidorowy. Gotować na małym ogniu 15-20 min. żeby zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem.

Na plaster bakłażana nałożyć trochę sosu, łyżeczkę szpinaku, przykryć drugim plastrem, na to znowu sos, szpinak i posypać serem. Można położyć listki bazylii.






Komentarze

  1. teraz bakłażany podane w tak apetyczny sposób "chodzą" i za mną! bardzo fajny pomysł na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię wege dania - ideał na takie temperatury!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bakłażany, szpinak, pomidory, czosnek.... czyli muszę wypróbować Twój przepis!!!! Koniecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku