niedziela, 29 czerwca 2014

Chłodnik z ogórków i awokado


Warzywa w postaci sałatki czasem się nudzą, dlatego stwierdziłam, że warto rozszerzyć pole działania i wsadziłam je do blendera. Najlepsze na ciepłe dni, lekkie i pomocne, gdy potrzeba się czymś 'zapchać', a wszyscy wiemy, że to ciężki moment dla silnej woli :P
Chłodnik najlepiej smakuje z jakąś grzanką lub posypany płatkami migdałów. Jest całkowicie bez nabiału, ale jak Wam pasuje, to można dodać jogurtu.


inspiracja: jadłonomia

Składniki (3-4 porcje)
2 duże ogórki szklarniowe
1 dojrzałe awokado
1/2 limonki
sól, pieprz
szczypta zmielonej kolendry
garść listków bazylii
1/2 szklanki wody

Ogórki obrać ze skóry, przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać środki z nasionami. Pokroić na mniejsze kawałki. Awokado obrać ze skórki i pokroić. Do malaksera włożyć ogórki, awokado, bazylię i sok z limonki. Zmiksować na gładką masę. Dodać wodę, sól, pieprz i kolendrę. Jeszcze raz zmiksować.
Podawać najlepiej małe porcje posypane pieprzem, z grzanką. Można dodać jogurt lub płatki migdałów na wierzch

p.s. 'Blogger' bardzo przebarwił moje pierwsze zdjęcie :(





8 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam tą inspirację u jadłomanii! Też mi się spodobała.
    Sama zresztą teraz wszystko niemal blenderuję ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rety, właśnie zorientowałam się, że zawsze błędnie czytałam, pisałam (itd.) nazwę tego bloga! ;o

      Usuń
  3. już właśnie u jadłonomi zachwycałam się tym chłodnikiem, teraz jeszcze Ty kusisz - nie pozostało mi nic innego jak tylko spróbować, bo przepysznie się zapowiada! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie, tylko że nie lubię awokado :) Ale zaraz poszukam na Twoim blogu innych chłodników i chyba na jakiś się skuszę, bo wszędzie już są i tak pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na razie to pierwszy chłodnik u mnie :) Ale tutaj nie czuć tak awokado, bardziej ono zagęszcza i tworzy kremową konsystencję ;)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy blog, ostatnio zrobiłam drożdżówki inspirowane jednym z przepisów i wyszły genialne :) Efekt u mnie na blogu. Dodaję do obserwowanych :)
    Chłodnik wygląda super, uwielbiam awokado więc pewnie by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)