niedziela, 11 maja 2014

Kasza jaglana na śniadanie z jabłkiem i daktylami


Przyznam, że odkąd miesiąc temu odkryłam to połączenie, stało się ono moim ulubionym śniadaniem. Kasza jaglana zachwyciła mnie właśnie w słodkiej odsłonie i jeśli jakoś się do niej zraziliście, to spróbujcie ją zrobić w ten sposób. Może odmieni się Wasze sceptyczne zdanie, a może jeszcze bardziej potwierdzi uwielbienie do niej.

Najlepsze jest jednak samopoczucie po takim posiłku, bo przyznam, że nawet po owsiance, którą zawsze wychwalam, tak dobrze się nie czuję, jak po tej kaszy. Chyba nieprzypadkowo jest nazywana jednym z najzdrowszych zbóż. 
Konsystencja jest kremowa, z rozpływającymi się kawałkami daktyli, pachnąca cynamonem i chrupiąca orzechami. Gotuję więcej i mam później zamiast ciastka. O tak, to ten przypadek, kiedy oddam nawet ciastko :P

Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
pół szklanki mleka sojowego
2 łyżki mleczka kokosowego*
3 daktyle
małe jabłko
1-2 łyżki orzechów (włoskie, laskowe)
cynamon
miód, 1 łyżeczka

*otwarte mleczko kokosowe przechowuję w lodówce i wtedy przybiera konsystencję sztywnej śmietanki, właśnie w tej postaci dodaję.

Do rondelka wlać szklankę zagotowanej wody, wsypać kaszę i gotować do jej wchłonięcia, ok 10 minut, pod przykryciem. Dolać mleko, pokrojone w kostkę daktyle i gotować jeszcze bez pokrywki, do wchłonięcia mleka, ale żeby kasza nie była zbyt zwarta. Wyłączyć gaz, wmieszać mleczko kokosowe, łyżeczkę miodu i sporą szczyptę cynamonu.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, orzechy posiekać, dodać wszystko do kaszy. Można polać jeszcze syropem klonowym lub miodem.

Pychota !!!





9 komentarzy:

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną! Gdyby nie to, że gotuje się tak długo to jadłabym codziennie na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy dla kogo znaczy długo, na tą moją czeka się góra 15 minut, więc jak dla mnie to wcale nie tak długo, w tym czasie wszystko sobie pokroję ;)

      Usuń
    2. A ja w tym czasie biorę prysznic.
      Dlatego jak dla mnie najszybsze i zarazem najlepsze śniadanie.

      Usuń
  2. Bardzo lubię ostatnio wszystkie kasze :-) zrobię sobie pyszne i zdrowe śniadanko :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. kasza jaglana jest jedną z moich ulubionych kasz i chętnie ją tak właśnie przyrządzam, by rankiem cieszyć się smakiem..zdrowia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmniamm. super wygląda zachęcająco...ja dopiero się przymierzam do wypróbowania kaszy jaglanej ;jakoś do tej pory nie robiłam a chciałabym wprowadzić dziecku w dietę i szukam przepisu...chętnie wypróbuję ;super przepis.! zapraszam na bloga ;polecam gofry cynamonowe i czekoladowe..pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasza jaglana zawsze taka idealna na zdjęciach, szkoda, że w smaku już nie bardzo :/ Ale kto co lubi :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. niby takie zimowe śniadanie, ale chętnie bym takie zjadła i teraz :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)