środa, 30 kwietnia 2014

Mus mocha, intensywnie pyszny


Nareszcie! Oddech, ulga, intrygująco pyszny mus. Moje plany na majowy weekend? Spokój. Dosłownie święty spokój, dużo natury, dużo sportu, czas dla równowagi ciała i ducha. Pogodą się nie martwię, nawet jeśli przyjdzie mi patrzeć na deszcz. Wtedy można wziąć do ręki kubeczek musu i przenieść się do bajecznej krainy, gdzie można usiąść na skraju jeziora, między gałązkami wierzby i patrzeć na taflę spokojnej wody. 


Najpierw daję komuś spróbować tego deseru, a później pytam. jak myśli co w nim się znajduje. Myślę, że nie wpadlibyście na główny składnik, który niezwykle wtapia się w całą strukturę, nie dając znać po sobie śladu, poza karmelową słodyczą. Mimo, że mus jest bardzo lekki w odczuciu i rozpływa się w ustach, już dwie łyżki wystarczą, żeby się nim nasycić, bo w jakiś magiczny sposób, szybko daje uczucie spełnienia :)

Składniki:
1 szklanka wypestkowanych daktyli
1 szklanka mleczka kokosowego
7 łyżek zaparzonej, mocnej kawy (robiłam z ekspresu)
2 pełne łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego (stałego)
2 łyżki whiskey/brandy (można pominąć, ale nie polecam :P)


Daktyle włożyć do miski i zalać bardzo ciepłą wodą, do ich poziomu. Zostawić na minimum 15 minut (nawet lepiej do godziny). Po tym czasie odlać wodę, dolać mleczko i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kawę, kakao i ponownie zmiksować. Na koniec dodać olej i whiskey.
Całość powinna mieć gładką konsystencję, mogą zostać jakiejś kawałeczki daktyli.
Odstawić do lodówki na min. 3 godziny.

Podawać w małych filiżankach lub naczynkach, bardzo fajnie pasuję zmrożone owoce z leśnej mieszanki lub świeże maliny.





5 komentarzy:

  1. Co za obłęd! Ta konsystencja mówi sama za siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mistrzowski przepis!
    a spokój w majówkę i mi się marzy. w końcu błogi spokój. chociaż tego raczej się nie doczekam, to przynajmniej zawsze mogę sobie poprawić humor takimi smakami od Ciebie :)
    miłego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny! uwielbiam desery bazujące na słodyczy daktyli. A jak jeszcze smakują kawą... koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny mus, można się rozpłynąć na sam widok! :) poza tym zdrowo jest, czyli jeszcze pozytywnie dla organizmu rozkoszować się można! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile słodyczy! Ciekawe czy bym zgadła główny składnik ;>

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)