czwartek, 16 stycznia 2014

Banan w miodzie i tahini z owsianką


Są takie dni kiedy bez powodu się cieszę, nic nie kotłuje mi się w głowie, słońce świeci, a niektórzy albo podzielają mój entuzjazm, albo dziwnie się patrzą. Może to po dużej dawce owoców, może zobaczeniu wreszcie porannego słońca lub po takim smacznym śniadaniu :)
Banan z miodem to świetne połączenie, a postanowiłam dorzucić jeszcze tahini i wyszło idealnie. Jeszcze lekko ciepłe banany, obtoczone w lepkiej masie wpadły do owsianki, a wokół zapachniało.


Tahini to zmielone na gęstą pastę ziarna sezamu, jest składnikiem chałwy, dlatego każdy powinien kojarzyć ten smak. Jednak chałwa jest na słodko, a tahini możemy wykorzystać do różnych celów. Nie drogo kupiłam, w sklepie ze zdrową żywnością, pierwszy raz spróbowałam i się nie zawiodłam, polecam ;)

Składniki:
1 banan
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka tahini

owsianka z 3 łyżek płatków owsianych górskich, gotowana na mleku sojowym (10 minut),
skórka ze świeżej pomarańczy
granola


Banana przekroić wzdłuż na pół, a później w plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić miód, wrzucić banana i podsmażyć, żeby trochę zmiękł. Na koniec dodać tahini, wymieszać i wyłączyć.
Dodać do owsianki, zetrzeć na wierzch skórkę z pomarańczy i posypać granolą.



12 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam połączenie banana i kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadam do ciebie i nie zawiodłam się! Ostatnio mam zwyczaj wskakiwać do twojego działu "owsianki" i oglądać zdjęcia. Nie bardzo mogę teraz oddawać się celebrowaniu porannych posiłków w sposób, jaki lubię, wiec naprawdę- czytasz w moich myślach, bo znowu naciesze oczy :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chociaż tyle mogę dla Ciebie zrobić :P jak się później ten czas znajdzie, to o wiele lepiej smakuje celebrowane śniadanie :))
      btw. podoba mi się Twoja kreatywna ksywka :)

      Usuń
  3. Coś wspaniałego! Uwielbiam tahini, a karmelizowane banany z dodatkiem tej pasty zatopione w owsiance - to prawdziwy obłęd.

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być świetne ! Jak myślisz ta tahina będzie się też dobra na kanapki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, jakieś tosty, o spróbowałabym też w połączeniu z powidłem :))

      Usuń
  5. Koniecznie wypróbuję! Uwielbiam smak tahiny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Banan w miodzie, w dodatku jeszcze z tahini - co za obłędnie smaczna uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pierwsze slysze , jaki koszt tego cuda?

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczne śniadanie! tak jak piszesz - idealne połączenie smaków i ten słodki banan po prostu prosi się by go wypróbować! <3

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)