środa, 20 listopada 2013

Pieczone jabłka z chrupiącym nadzieniem


Zdaje się, że listopad wymaga od nas wszelkiego rodzaju zabiegów, do polepszenia sobie samopoczucia. Jak dla mnie, jest to okres wpływający nie za dobrze na psychikę. Nie tylko dlatego, że pogoda zbyt ponura, przeziębienie wokół nas, ale też pełno wyczerpujących obowiązków i przemęczonego mózgu, że brak nawet energii na zwykły uśmiech. Trzeba jednak odpędzić narzekanie, bo to sprzyja tylko pogorszeniu naszego stanu i prowadzi już w stronę depresji, czego na pewno nie chcemy. 




Dlatego jest jedzenie ^^ Nie trzeba rozpieszczać się od razu ciastkami i przekładańcami z kremem, chociaż i to czasem nie zaszkodzi. Lecz na częstsze, miłe chwile, polecam takie słodkie jabłko. Jest dosłownie istną bombą witamin i mikroskładników, które skutecznie odpędzą z Was wewnętrznego pesymistę, pokolorują trochę obecny świat i dostarczą energii chociaż na szczery uśmiech.




Składniki - dobrać według ilości jabłek i upodobań 
jabłka
orzechy włoskie, laskowe, migdały
suszone morele
rodzynki, żurawina
powidła śliwkowe
konfitura z czarnej porzeczki / miód

*środek do wszelkich urozmaiceń

Jabłka wydrążyć, zostawiając średnio grube ścianki i dno. W połowie jabłka, cienko naciąć dookoła samą skórkę. Posiekać orzechy, morele i rodzynki, wymieszać. Taką ilość, żeby zmieściła się do użytych jabłek. Na spód położyć łyżeczkę powideł, nałożyć mieszankę bakalii do pełna każdego jabłka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30-40 minut w temp 190 st. C, w zależności od wielkości jabłek. Po wyjęciu nałożyć po łyżeczce konfitury lub polać miodem.





9 komentarzy:

  1. takie jabłuszka to jeden z najpyszniejszych sposobów na deser ! muszę znowu je zrobić ;) na pewno według twojego pomysłu - koniecznie z orzechami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie jabłuszko + twaróg i śniadanie gotowe ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm UWIELBIAM <3
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. tez takie jabluszka sobie robie - swietna inspiracja:)))))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. CHCĘ! i na pewno zrobię niedługo :D jejku, jestes świetną inspiracją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to miłe :) A polecam zrobić są świetne :D

      Usuń
  6. wg mnie najlepszy z możliwych deserów :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)