poniedziałek, 11 listopada 2013

Nowe wcielenie zwykłej czekolady


Gdy zwykła czekolada już tak nie cieszy albo mamy jej nadmiar do zużycia, trzeba ruszyć wyobraźnię i domowe zapasy. Już dawno chciałam zrobić taką domową wersję, może nie całkiem od podstaw, bo sama czekoladowej bazy robić nie będę, ale urozmaicić taką dobrej jakości ze sklepu, to już czysta przyjemność. 



Wreszcie złapałam jeszcze nieużywane foremki do pralinek, ale uważam, że nadadzą się również takie silikonowe foremki do lodu np. kwadratowe. Resztę czekolady uformowałam w ceramicznej foremce do zapiekania, a do wszystkiego powtykałam, chrupiące, karmelowe orzechy, upajająco pachnące cynamonem. Jeśli szkoda Wam pieniędzy na czekoladę z jakiejś manufaktury, to nie problem zrobić ją sobie samemu. Mnie ta opcja całkiem odpowiada ;)

Składniki - można ilość dobierać, w zależności ile chcecie zapasów

200g czekolady (użyłam mlecznej, Hershey's)
w pogotowiu: mleko/woda

Orzechy:
1 szklanka orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka masła
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu

*orzechów oczywiście trochę zostaje, można wykorzystać w innym celu, do owsianki, deserów lub włożyć do słoiczka i podjadać

Na patelni rozgrzać masło z miodem i cynamonem, wsypać orzechy, zamieszać, żeby całe się obtoczyły i podgrzewać kilka minut, żeby się podpiekły i delikatnie zlepiły. Odstawić i całkiem wystudzić. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej : w większym rondlu nalać 1/3 zagotowanej wody, na niego postawić nieco mniejszy rondel z połamaną czekoladą, żeby nie dotykał wody. Podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Jeśli czekolada nie chce zrobić się płynna, to wmieszać do niej 2-4 łyżki mleka lub wody, nie za dużo, potem musi zastygnąć.
Czekoladę rozprowadzić w foremkach lub w jakiejś prostokątnej foremce jak na czekoladę (wtedy pod spód dać najpierw folię spożywczą). Od razy powtykać w nią kawałki orzechów. Orzechy wciskałam delikatnie do środka pralinek i wyrównywałam wierzch. W przypadku kwadratowych fajnie wyglądają na wierzchu. Odstawić do lodówki, żeby stwardniała.




11 komentarzy:

  1. Przepis nieziemsko kuszący i nieziemsko kaloryczny :D Kiedyś, gdy znudzi mi się normalna czekolada w tabliczkach, będę pamiętać o tym pomyśle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze czekoladki! Kradnę przepis :D Myślę, że to cudowny pomysł na słodki poczęstunek na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe czekoladki muszą być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pralinki wyglądają przeuroczo! :) Z orzechami, najlepsze połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się pomysł z wykorzystaniem naczynia żaroodpornego w ramach formy, świetny - taki praktyczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszły Ci fantastycznie! Idealne na prezenty świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie :) u Ciebie jak zawsze cudowne inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie chrupiąca, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)