TRYB JASNY/CIEMNY

Kruche ciasto ze śliwkami w czekoladowej masie


Same dobre rzeczy w jednym cieście. Nie trzeba się nad nim długo zastanawiać, można jedynie w takim okresie popaść w zadumę. Przejść się po lesie, znaleźć idealny liść i kupić słodziutkie już śliwki. 

ciasto:
200g masła
2 i 1/2 szklanki mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki zimnej wody


masa czekoladowa:
200g gorzkiej czekolady
80g masła
4 łyżki cukru
kilka kropel aromatu rumowego
2 łyżki mąki
3 jajka

kruszonka:
80g masła, w temp. pokojowej
140g mąki
80g cukru

owoce:
1 kg śliwek, użyłam węgierek
1/2 łyżeczki cynamonu


Masło powinno być lekko twarde pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio do formy o wymiarach 20x30 cm. Wstawić do lodówki. Śliwki wypestkować i wymieszać z cynamonem

Masa czekoladowa: czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Chwilę ostudzić. Jajka wbić do miski, dodać cukier i aromat rumowy. Wymieszać trzepaczką, nie ubijać. Dodać masę czekoladową, wymieszać. Na koniec wmieszać mąkę.

Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami aż powstanie kruszonka

Na schłodzony spód wylać masę czekoladową. Na niej rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 50-60 min. Pokroić dopiero jak wystygnie.

Według mnie to typ ciasta, które jest lepsze na zimno, ze względu na czekoladowy wsad, który jest wtedy bardziej wyczuwalny.

źródło: wypieki z pasją





Komentarze

  1. pomysł na krem czekoladowy w tym kruchym cieście to zdecydowanie strzał w dziesiątkę ! kusi nie tylko wyglądem, ale i sama nazwa zachęca do tego wypieku :) świetne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super pomysł! A u mnie zalega w lodówce miska śliwek:))

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest taki przepis, który zatrzymuje we wspomnieniach cudowne jesienne smaki :) śliwki i czekolada to wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha. Uwielbiam śliwki połączone z czekoladą! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba taki pomysł na ciasto :) Uwielbiam śliwkowe powidła z dodatkiem kakao, więc to ciasto też mi na pewno bardzo posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie teraz już wiem, jaki smak mi przypominało, dokładnie czeko-śliwkę :D

      Usuń
  6. orety, ideał na jesień! tylko śliwki się już kończą i chyba nie zdążę zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki można jeszcze szybko kupić i jak się nie ma czasu upiec, to je wypestkować i zamrozić, wtedy już sezon nam nie przeszkodzi :)

      Usuń
  7. Ależ to musiało być dobre...

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliwka z czekoladą brzmi bardzo smakowicie! : )
    Cudne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile potrzeba żółtek do kruchego? Obstawiam 2 ale wolę dopytać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dwa żółtka wystarczą :) eh, czasem mi się wkradnie jakaś literówka

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku