środa, 25 września 2013

Scones we włoskim klimacie, z parmezanem i suszonymi pomidorami


Przy niepewnej pogodzie, każdy ma jakiś sposób na spędzanie czasu. Nie trudno się domyślić, że u mnie, kroki kieruja sie w kuchenna strone. Towarzyszem są dobrzy znajomi, picie zielonej herbaty i ciepły, pachnący piekarnik.

Scones to szybkie bułeczki/pieczywo, najczęściej serwowane  w słodkiej wersji, a u mnie dla odmiany w konkretnym, sytym wydaniu. Służy nie tylko jako przekąska, ale jak dla mnie najlepiej nadaje się do rozgrzewającej zupy. Do rybnej i dyniowej pasuje bezbłędnie. 

Składniki (ok. 12-14 sztuk):
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczki soli
6 suszonych pomidorów ze słoika
½ szklanki czarnych oliwek
mała garść posiekanej świeżej bazylii
60g startego sera typu Parmezan, najlepiej taki aromatyczny
6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów lub oliwy
2/3 szklanki mleka sojowego

W dużej misce wymieszać mąki z proszkiem, papryką i solą. Pomidory pokroić na cząstki, a oliwki na krążki, dodać do miski razem z bazylią i serem. Na koniec wlać olej i mleko. Zagnieść na jednolite, miękkie ciasto.

Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, najlepiej na prostokąt o grubości ok. 2 cm i pokroić na kwadraty lub trójkąty, na tyle jak duże porcje lubicie. Ja kroję na 6-8 kawałków.
Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, wiele nie rosną, więc można w miarę blisko.
Piec 15-20 minut w temp. 200 st. C.


Po upieczeniu są z wierzchu lekko chrupiące. Na drugi dzień robią się już miękkie i dobrze smakują podgrzane.




6 komentarzy:

  1. co prawda uwielbiam sconsy, ale jadłam tylko na słodko! czas wypróbować i nieco ostrzejszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow :) czasami robię muffinki w wersji wytrawnej, ale scones jeszcze w takiej formie nie próbowałam, trzeba będzie przy najbliższej okazji, czyli do zupy dyniowej zaserwować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow musze wyprobowac -koniecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam sconesy tylko na słodko. Twoja wersja bardzo mi się podoba. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne te wytrawne sconsy, do tej pory faktycznie spotykałam się tylko z ich słodką wersją, ale takie wyglądają równie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W podobnych klimatach robię muffiny, ale scones też bardzo kuszą :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)