środa, 3 lipca 2013

Victoria sponge cake, balsamiczne truskawki i mascarpone.


Najbardziej lubię piec ciasta na urodziny. To taki wypiek z przesłaniem, który jest zawsze pożądany, jaki by nie był, bo w końcu tort/coś słodkiego na urodziny musi być, a solenizant czuje się wtedy na miejscu, ze spełnionymi oczekiwaniami.
Skąd to wiem? Po wyrazie twarzy, jaki obserwuję podczas tej uroczystości, wszystko jest jak należy i rytuał zostaje odbyty. Dlatego tak bardzo lubię urodziny, bo to inny czas, który wydaje się być niezachwiany, z założenia…


Nie lubię i nie polubię tortów z maślanymi masami, nasączonych ponczem i z zapychającymi dodatkami, co i tak kojarzymy z prawdziwym tortem, bo głównie takie figurują w cukierniach.
To angielskie ciasto jest mięciutkie jak gąbka /sponge cake/ podobne do naszego biszkoptu, ale z dodatkiem masła. Nazwa pochodzi od królowej Wiktorii, która podobno zajadała się tym ciastem do popołudniowej herbaty. W tej wersji są podduszone truskawki, ze skraplającym się, rubinowym syropem… po tym człowiek chce znowu upiec komuś, tak dobre ciasto. 
A przepis ze strony Katie.

Ciasto:
175g mąki pszennej
175g miękkiego masła
160g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mleka

Nadzienie:
400g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego
Mała garść listków mięty, drobno posiekanych

Dodatkowo:
250g mascarpone
70 ml śmietanki 30%
Cukier puder do oprószenia

Tortownicę o średnicy 20cm posmarować tłuszczem i przylepić na spód kawałek papieru do pieczenia, obciąć nadmiar, ale żeby wystawało trochę na zewnątrz. Zacisnąć obręcz.

Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijać po jednym jajku i cały czas ubijać. Dodać ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Miksować i stopniowo dodawać mąkę. Na koniec dodać sok z cytryny i mleko. Masa musi być pulchna i gładka.
Wlać połowę masy do formy i wygładzić. Jeśli macie dwie takie same, to przelać po równo do każdej. Piec 25-30 minut w temp. 180 st. C, aż ciasto się zezłoci i patyczek wbity w środek będzie suchy. (Można również piec 15 minut góra-dół + 10 minut z termoobiegiem). Wystudzić.

Truskawki pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki i włożyć do rondla. Dodać sok z cytryny, ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia, dodać miętę i gotować ok. 4 minuty. Truskawki odcedzić do osobnej miski, a sok zostawić w rondlu. Gotować go jeszcze ok. 10 minut, żeby zmniejszyła się objętość i żeby zgęstniał. Wystudzić i przelać do truskawek.

Mascarpone wymieszać ze śmietanką.
Posmarować kremem jeden z wystudzonych blatów ciasta, nałożyć ostrożnie truskawki z syropem, bez obaw, trochę ścieknie, ale wsiąknie w ciasto. Położyć na to drugi blat ciasta i posypać obficie cukrem pudrem.


16 komentarzy:

  1. Kto nie byłby zadowolony z takiego tortu! ; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że na moje urodziny ktoś dla mnie upiecze taki tort... a jeżeli nie to upiekę go sobie sama;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również jeśli już to wolę takie torty od tych 'standardowych' :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecież to istna bomba kaloryczna!! ...zgłaszam się po porządny kawałek :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak porządne ciasto, ale nie taka bomba jak te tradycyjne torty, dlatego chętnie wcisnę we wszystkich kawałek ;)

      Usuń
  5. dostać tort na urodzinki to super sprawa. bez tortu jakoś tak smutno... no, a z takiego tortu to można skakać z radości :D

    OdpowiedzUsuń
  6. To już wiem komu zlecę swój tort urodzinowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda nieładnie, ale strasznie apetycznie :))) ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sprytny pozór, żeby nie było za dużo chętnych do jedzenia :P Chociaż ja tam lubię bałagan na talerzu :D

      Usuń
    2. A mi się bardzo podoba :)

      Usuń
    3. Ja tam byż pożarła całego:D

      Usuń
  8. taki torcik to ja rozumiem :) też nie lubię tych ciężkich kremów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też najbardziej lubię piec dla inny nawet bez okazji ;)
    Taka wersja brzmi świetnie, jadłabym;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nominuje Cię do Libster blog Awards i Versatile Blogger Awards. :) Więcej informacji na moim blogu: http://wiolka-zakochana-wariatka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny biszkopt! : )
    Taki torcik w całości poproszę!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)