środa, 15 maja 2013

Grzanka z awokado i mozzarellą



Przesypiam ciepłe majowe popołudnie i martwię się zbyt wieloma rzeczami. Życie ma swoją równowagę i po wielu chwilach szczęścia muszą przyjść troski. Jednak wiemy, ze wkrótce znowu będziemy się uśmiechać i zdążymy złapać trochę słońca w ramiona.


Jak to ostatnio po rozmowie z D. doszłam do wniosku, że ludzie jedzą za dużo mięsa, którego przez to trzeba produkować na wielką skalę, przekraczającą granice utylitaryzmu. Jem mięso 3 razy w tygodniu, da się ? Owszem, lepiej się czuję, a jedzenie nie kręci się tylko wokół szynki i kotleta. To jest kwestia wychowania na tych produktach i wpojenia, że tylko tym się najesz… ale niektórzy chcą poświęcić kila minut, żeby poszukać inspiracji na różnorodne jedzenie, choćby w Internecie i żyć w lepszym świecie. Dobra, nie będę tutaj snuła marzeń o utopii, ale czasem powiedzieć można.

Na dni lepsze i gorsze polecam pro-wegetariańską, opiekaną grzankę z zawartością tych zdrowych tłuszczy dla organizmu. Zapewniam najedzenie i brak uczucia ciężkości ;)

Składniki:
2 kromki chleba (żytni na zakwasie)
3 plastry mozzarelli
4 plasterki awokado
listki szpinaku lub rukoli
oliwa z oliwek
sól, pieprz, suszona bazylia

Kromki posmarować z każdej strony oliwą, na jednej poukładać listki szpinaku, mozzarellę i awokado. Posypać solą, pieprzem i bazylią, przykryć drugą kromką i położyć na rozgrzanej suchej patelni. Po paru minutach docisnąć grzankę, przewrócić na drugą stronę i podpiec.


18 komentarzy:

  1. Idealnie przypieczona, pysznie nadziana :) Czego chcieć więcej od grzanki? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wg mnie taka grzanka jest wspaniała, szczególnie na ciepłe majowe wieczory albo poranki :) u mnie też mięsa nie musi być codziennie, ale raz, dwa razy w tygodniu się zdarza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie mięso może nie istnieć.
    Uwielbiam takie grzanki, i ta mozzarella... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie!
    Ja bez mięsa jakoś prawie całe życie funkcjonuję, i naprawdę nie mam powodów do narzekania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Uwielbiam takie kanapeczki/tosty :>

    OdpowiedzUsuń
  6. wow - uwielbiam takie przepisy!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ostatnio polubiłam awokado więc każdy przepis tego typu przyjmę z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chętnie rozdam, w dobre ręce :D

      Usuń
    2. Mam awokado, więc mam nadzieję że moje ręce będą ok ;d

      Usuń
    3. Jak masz awokado, to już masz dobre ręce xD

      Usuń
  8. delicious! would you like to follow each other in gfc and bloglovin? let me know!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pyszne!!! Gra konsystencji i piękne kolory!!

    OdpowiedzUsuń
  10. smakowite połączenie! mmm ser się tak pysznie ciągnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, przepyszne!! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)