wtorek, 23 kwietnia 2013

Pancakes z cukinią


To przez ćwiczenia, słońce, uśmiech innych osób czuję się lepiej.
To przez cukinię, jajka, domowy chleb i owsiankę czuję się zdrowiej.
A chodzi o to, żeby żyć ze sobą w zgodzie i umieć cieszyć się życiem.



Ostatnio szaleję za cukinią, więc dorzucam ją do pulchnych amerykańskich placków. Muszę Wam powiedzieć, że to śniadanie na pewno wejdzie do mojego tygodniowego repertuaru, bo jest pyszne. Placki są puszyste i wilgotne. Zdrowe i sycące. Próbowałam posmarować je konfiturą, ale się z nią nie polubiły. Placki z cukinią lubią złociste syropy i zapach cynamonu. Ja też :)

Składniki  (4 średnie placki):
½ szklanki mąki żytniej
1 jajko
1 szklanka cukinii, startej na średnich oczkach
1/3 szklanki mleka ( u mnie sojowe)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru

masło
cynamon
syrop z agawy (klonowy lub miód)

W misce roztrzepać jajko, wmieszać resztę składników, a na końcu cukinię. Na patelni rozgrzać trochę masła, kłaść po dwie łyżki masy, żeby był okrągły kształt. Przewracać, gdy wierzch zacznie się ścinać i będą pojawiać się pęcherzyki.
Podawać polane syropem i posypane cynamonem. Można położyć na górę odrobinę masła.



28 komentarzy:

  1. swietnie, nie robiłam cukinii na słodko.

    Ps. w carefur od dziś jest na nie promocja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To definitywnie jedne z moich ulubionych placuszkow! :) Bardzo cieszę się, że zaczyna się kuźni poniekąd sezon na suknię i.mogę robić je często.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sprawa z tą cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszedzie ta cukinia! Musze wypróbować te placki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, są pyszne :)

      Usuń
    2. To muszę biec szybko na targ, bo wszyscy wykupią, skuszeni tym pysznym przepisem :)

      Usuń
  5. kocham i pankejki i cukinie... super połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę wypróbować takie cukiniowe placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię cukiniowe pankejki : )

    OdpowiedzUsuń
  8. A niedługo rozpocznie się sezon na cukinie :) Trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze nie próbowałam z cukinią, ale chyba najwyższa pora :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś cukiniowe, ale muszę je spróbować na słodko :) Pyszny stosik zawsze mile widziany ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te cukinie nalezy odsaczyc przed dolorzeniem do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, po starciu, nie było nadmiaru wody, a samej cukinii nie odciskałam ;) Chyba, że Twoja będzie jakaś wyjątkowo mokra, to lepiej odsączyć

      Usuń
  12. Smakowite. Cukiniowych nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam cukinie - mam od wczoraj jeszcze troche takiego bigosu z cukini i pomidorkow :)))
    jak tylko kupie znowu cukinie zrobie sobie takie placuszki na sniadanko - swietny inspirujacy wpis Kochana:))))))))))pozdrawiam agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a ja cukinię ostatnio kupuję zaraz jak się skończy, więc non stop coś z nią kombinuję :D

      Usuń
  14. Pierwszy raz robiłam pancakesy, wyszły rewelacyjne :)
    Dzięki za świetny przepis, na pewno będę robić częściej :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapraszam do przyłączenia się do zabawy liebster blog award. Zostałaś nominowana :)
    http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/04/liebster-blog-awards.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. czy w tym przepisie mleko mogę zastąpić maślanką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinno być w porządku, bo też się używa do takich placków :)

      Usuń
  17. zjadłam dziś na śniadanie, bardzo smaczne :) dpasuje do nich jogurt naturalny
    pozdrawiam
    http://mouth-wateringeats.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się intensywnie zastanawiam nad sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego... :)

      Usuń
    2. można i na słono, wtedy na pewno by się wpasował

      Usuń
  18. Robię po raz kolejny, są rewelacyjne! Tym razem dodałam jeszcze trochę startej marchewki, bo tak samotnie leżała w lodówce i też są dobre :)
    Niestety, nigdy nie wiem, kiedy je obrócić/zdjąć z patelni, zawsze się boję, że się jeszcze nie zdążyły ściąć w środku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przewracam jak się te pęcherzyki pojawiają na powierzchni, i tak zawsze wolę jak są bardziej wilgotne niż gąbczaste, trzeba się przemóc hehe :)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)