czwartek, 18 kwietnia 2013

Grzanka z cukinią lubi wino


Cukinia ostatnio zastępuje mi pomidory. Świetnie pasuje do grzanek, jajek i omletów, ale tylko ta podpieczona na patelni, bo surowa nie ma dla mnie w ogóle smaku. Grzanki nie dają mi o sobie zapomnieć i znowu robię je na śniadanie, ale najbardziej smakowały mi w Krakowie do wina.
Ładnie rzecz ujmując, ostatnio prowadziłam z koleżanką degustację białego wina, więc przydałoby się nam do tego zrobić, coś w miarę wykwintnego. Grzaneczki idealnie wpasowały się pod winne klimaty, polecam na before party, na pewno odniosą sukces ;)

Składniki:
2 kromki chleba (domowy żytni na zakwasie)
ser żółty w kawałku, cheddar
1/3 cukinii
2 plastry wędzonego łososia
2 suszone pomidory
sól, pieprz, suszona bazylia
oliwa, masło

Cukinię pokroić w plasterki i położyć na nagrzanej patelni z odrobiną oliwy. Posypać solą, pieprzem, suszoną bazylią i smażyć do zrumienienia z obu stron. Odłożyć na bok.
Chleb posmarować masłem i podpiec na patelni. Ser zetrzeć na tarce, pomidory pokroić na paski. Ciepłe kromki posypać serem, poukładać pomidory, łososia i cukinię.




12 komentarzy:

  1. Wyobrazilam sobie sloneczny stolik gdzies na wzgorzu przy Morzu Srodziemnym -wlasnie z taka kanapka i chlodnym napojem (bo wino jeszcze nielegalnie :D), idealnie pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam grzanki w kazdej formie czy to tost, czy bruschetta, czy zwykły zgrillowany chlebek, na sobotnio-niedzielne śniadania zawsze opiekamy pieczywo. Z cukinią nie próbowałam, wyglada ładnie i faktycznie, musi iść w parze z biłaym winem.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasze cudowne grzaneczki <3 Kraków czeka i zaprasza na powtórke :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia pasuje do wszystkiego:placków, grzanek, ryżu.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem na tak :) bardzo mi się podoba takie zastosowanie cukini i wina :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie grzanki. Uwielbiam cukinię z patelni. Mam teraz straszną ochotę na coś takiego :) kanapka idealna smakowa i idealnie prezentująca się na Twoim zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z talerza kusi jeszcze bardziej, ja ostatnio codziennie mam na nią ochotę, nawet owsianka poszła w odstawkę O.o

      Usuń
  7. ale mi smaka narobilas zwlaszcza na cukinie i na bigos z cukini z pomidorami.....
    takiej grzanki jeszcze nie probowalam - wyglada pysznie !!!
    pozdrawiam serdecznie agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna i szybciutko się robi, polecam Ci :))

      Usuń
  8. I do tego łosoś... mmm.
    Narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)