niedziela, 10 marca 2013

Sernik czekoladowy z wiśniami


Miło jest, gdy ktoś bliski odwiedzi nas w urodziny. Telefony i życzenia są w porządku, ale gdy spotkamy się z człowiekiem, wymienimy uśmiechy i uściski, to takie chwile są w życiu najcenniejsze, a o suchym tekście, zwłaszcza w dobie Internetu, szybko się zapomina.


Ktoś ostatnio opowiedział mi nowelę o matce, która w swoje urodziny, czekała  do późna na swojego  jedynego syna. Wystawiła obite filiżanki, parę suchych ciasteczek i wypatrywała długo w oknie, aż się pojawi.  Po długim wyczekiwaniu, do późna, gdy syn się nie pojawił, schowała filiżanki, a po policzku spłynęła jej łza.
Dlatego pamiętajmy o swoich bliskich, miejmy czas przyjechać, przytulić i nawet wypić herbatę z wyszczerbionej filiżanki. Nie wiadomo co nam przyniesie życie, ale wiadomo, że to co ma w nim największy sens, to ludzie.


Ja mojej bliskiej osobie upiekłam na urodziny ten przepyszny czekoladowy sernik. Wyjątkowy, bardzo kremowy i tak dobry, by od razu było czuć, że coś się święci.

Na podstawie przepisu z kwestii smaku

Spód:
1 paczka (160 g - 190 g) czekoladowych, kruchych ciastek
2 łyżki gorzkiego kakao

Masa serowa:
500 g gęstego twarogu sernikowego
250 g serka mascarpone
2 opakowania (300g) serka śmietankowego Bieluch
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%

2 łyżki gorzkiego kakao

5 jajek
200 g gorzkiej czekolady


2/3 szklanki mrożonych wiśni

Polewa czekoladowa:
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki ciemnego kakao
100 g ciemnej gorzkiej czekolady

Do dekoracji: kilka mrożonych lub świeżych wiśni

+ tortownica o średnicy minimum 26 cm

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Spód: Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce). Kakao mieszać z roztopionym masłem aż nie będzie grudek, dodać do ciastek i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy i starannie uklepać a następnie dokładnie wygładzić łyżką. Warstwa ciastek ma zachodzić na łączenie spodu i boków tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawić  jedną blaszkę i napełnić je wrzącą wodą z czajnika (do około 1/2 wysokości).

Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone i serkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzać masy). Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, w mikrofalówce lub rondelku z grubym dnem na małym ogniu, ciągle mieszając, ostudzić, ma być lekko ciepła.

Śmietankę podgrzać i dokładnie wymieszać z kakao. Gładką kakaową masę dodać do masy serowej i zmiksować na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Ostudzoną czekoladę dodać do masy serowej i zmiksować.
Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Do masy delikatnie powciskać mrożone wiśnie. Na kratkę położyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika. i na nim ustawić tortownicę. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.
Po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i w ten sposób wystudzić sernik.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać śmietanę, dodać kakao i wymieszać aż nie będzie grudek. Stopniowo podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła odstawić rondelek z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, ostudzić. Polewę rozprowadzić po powierzchni wystudzonego sernika tworząc fantazyjne fale.Obkroić nożem całkowicie wystudzony sernik, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum kilka godzin lub najlepiej na całą noc.


30 komentarzy:

  1. O jejku, ale bym sobie zjadła kawałek takiego ciacha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzyłabym sobie dostać taką niespodziankę na urodziny:)

    Mądre słowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny!. Dlaczego ja nigdy nie zrobiłam czekoladowego sernika!?. Na święta robimy koniecznie;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jak jestem fanką i sernika i ciast ekstremalnie czekoladowych, to nie przepadam za sernikiem czekoladowym. Przynajmniej tych kilka, które zrobiłam, nie podbiło mojego serca. Mam wrażenie, że ser i czekolada zamiast tworzyć zgrany zespół, kłócą się ze sobą o palmę pierwszeństwa, przy czym żadne nie odnosi zwycięstwa. Oczywiście sernikobrownie to zupełnie inna sprawa:D jest obłędne.
    Mój uraz do czekoserników nie zmienia jednak faktu, że Twoje dzieło prezentuje się idealnie i jestem pewna, że trafiając na odpowiednie podniebienie, tak też smakuje:) Poza tym, te zdjęcia sprawiają, że chętnie dałabym mu szansęXD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo długo zwlekałam z upieczeniem sernika czekoladowego, bo też myślałam, że jakoś mi się to nie łączy. Ale po tym serniku, mój świat wywrócił się do góry nogami i już wiem, że warto próbować mimo swoich obaw. Też muszę Ci przyznać rację, że to rzecz gustu i oczywiście przepisu, bo jak się trafi na zły, to potem ciężko się przekonać ;)

      Usuń
    2. No i oczywiście po takiej rekomendacji będę musiała dać mu kiedyś szansę. Dammit. Jakby moja lista 'do zrobienia' nie była wystarczająco długa!
      Aaa tak w ogóle, to jestem okropna i nigdy nie dodałam w tej kwestii komentarza, ale robiłam jakiś czas temu twoje czeko-śliwkowe lody i były mega pyszne więc dzięki:D

      Usuń
  5. Genialny jest ten sernik! Czekolada i wiśnie to wyśmienicie dobrana para, duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie:) chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczera prawda, a w dobie FB życzenia składamy komuś na tablicy i uciekamy dalej w swoje obowiązki, a warto się na chwilę zatrzymać i poświęcić komuś chwilkę czasu...

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie - pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie! Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wiesz co, pięknie napisane! i prawdziwie!
    a sernik wygląda tak smakowicie, że nawet ja bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny sernik, a to zdjęcie ze świeczką wbija w fotel, tak jest ładne. Czekoladowa masa na wierzchu, jakby pociągnięta szpachlą - uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam serniki, a ten Twój czekoladowy przypomniał mi jak dawno sama nie robiłam;(

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! rewelacja...czekoladowy robiłam tylko raz, ale zupełnie inny. Ten prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. przepysznie wyglada - zrobie koniecznie dla bliskiej mi osoby taki czekoladowy od serca:)))) piekny wpis pozdrawiam serdecznie pa

    OdpowiedzUsuń
  15. ten sernik jest tak bardzo bezczelnie równy jak stół! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie pierwszy raz zastosowałam się do słusznej zasady, żeby studzić sernik w uchylonym piekarniku. Wreszcie wyszedł mi równiutki i w ogóle nie popękał :)

      Usuń
  16. Piękny tekst i pyszny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernik był przepyszny! Jesteś WSPANIAŁA!!!
    /Bliska Osoba/

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam ten obłędny serniczek i doskonale wiem jak dobrze smakuje! Widzę, że zrezygnowałaś z musu malinowego, ale nieważne czy z musem czy bez i tak jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, od początku planowałam go z wiśniami i jeszcze zrezygnowałam z jednego opakowania mascarpone na rzecz serków śmietankowych :)

      Usuń
  19. Cudny ten sernik, wygląda obłędnie i naprawdę, nie mogę się na niego napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jego wygląd jest naprawdę powalający na żywo, taki tajemniczy i od razu chce się spróbować, jaką głębię smaku w sobie kryje xD

      Usuń
  20. połączenie tych smaków to klasyka sama w sobie. Kocham ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda naprawdę wspaniale! wiem już, że na pewno wyląduje na wielkanocnym stole ! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Sernik wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak smakował, bardzo polecam :))

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)