wtorek, 5 marca 2013

Naleśniki z bananami w miodzie i cynamonie


Wiele osób ma swoje ulubione naleśniki, w jakimś miejscu albo u szczególnej osoby. Najczęściej, tak jak i w moim przypadku, najlepsze naleśniki je się u mamy. Cienkie, miękkie i pięknie wysmażone. Jedzone prosto z patelni, z dużą łyżką dżemu truskawkowego, który często wyciekał z tyłu zawiniątka na świeżą bluzkę.



Rzadko sama robię te cienkie naleśniki, ale w końcu przychodzi na nie ochota o mglistym, wiosennym poranku i już jestem zdana na siebie.
Lekkie, sycące i pysznie dopracowane. Polecam, bo przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut :)

Ciasto (4 cienkie naleśniki):
¼ szklanki mąki (użyłam żytniej)
1 jajko
¼ szklanki mleka + 2 łyżki
1 łyżka oliwy/oleju
szczypta soli

Nadzienie :
2 banany
4 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 szklanka jogurtu greckiego

W misce zmieszać trzepaczką wszystkie składniki na jednolite, rzadkie ciasto. Rozgrzać patelnię, wylewać cienko ciasto i smażyć 30 s, przewracać naleśnik i smażyć chwilę do zrumienienia. 
Banana pokroić na średnie plasterki. Na patelni rozmieszać miód z łyżeczką wody i cynamonem, wrzucić banany, pomieszać żeby się dobrze obtoczyły i smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty, żeby zmiękły, ale nie mogą się rozpadać (można wcześniej zmieszać wszystko w misce, a potem wrzucić na patelnię).


25 komentarzy:

  1. wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama też robi te cieniutke :) Pyszne są!
    A te dodatki sprawiają je królewskimi :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Królewskie mogą być, bo banany wyglądają, jakby były w złocie skąpane, tak poetycko :))

      Usuń
  3. Ach, wspaniałe :) Banan w miodzie jako nadzienie to iście smakowity pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się apetycznie :) I ten miód mmm...
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. zachwyciłaś mnie tym danie , szczególnie bananami *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie niesamowite polączenie ! mnie urzekłaś ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. jaasne mogę je robić nałogowo, zresztą jak wszystkie naleśniki :D

      Usuń
  8. Takie cieniutkie są najlepsze! Podobno, żeby dobrze się smażyły należy przygotować ciasto na pół godziny przed smażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Te karmeizowane banany wygrały wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha!!!! naleśniki mogę jeść jeść jeść jeść bez końca, ostatnio pokochałam z musem jablkowym, ale Twpje wyglądaja takm że aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno by cię zachwyciły, zwłaszcza, że tak szybko się je robi :D

      Usuń
  11. wyglądają i pewnie smakowały pysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam naleśniki z bananami polanę gorącą czekoladą, ale Twoje też wyglądają wyśmienicie i kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Po prostu niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. to jest właśnie niebo w gębie<3

    OdpowiedzUsuń
  15. będą jutro na śniadanko;)/kickic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre śniadanie na taką słoneczną niedzielę :))

      Usuń
  16. Piękne zdjęcia. Naleśniki wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)