TRYB JASNY/CIEMNY

III półfinał Bloger Chef


 
Chcę podzielić się z Wami moimi przeżyciami z minionego weekendu. Miałam zaszczyt wziąć udział w konkursie kulinarnym organizowanym przez Bloger Chef, w którym razem ze mną wzięło udział 8 blogerów.





Organizacja całego konkursu była wyśmienita, a na miejsce wybrano dla nas hotel Verde Montana**** w Kudowie Zdrój.

Podczas naszego pobytu uczestniczyliśmy w wieczorku, gdzie profesjonalni kucharze pokazywali nam nowe techniki przyrządzania jedzenia, w tym metodę gotowania mięsa sous-vide (w próżni) i kawałek kuchni molekularnej. Dopadłam nawet strzykawkę, żeby własnoręcznie doświadczyć powstawania kawioru marchewkowego, ciekawe zjawisko.



 Jako swoje przepisy zgłosiłam quiche z wędzonym łososiem i brokułami oraz Apfelstrudel.




Była to dla mnie przede wszystkim świetna zabawa, ze szczyptą adrenaliny i rywalizacji. Uczestnicy, których tam poznałam okazali się ludźmi z poczuciem humoru i optymizmem. Wszyscy byli dla siebie bardzo pomocni i starali się, aby dania tworzone zaledwie w ciągu godziny, wyszły jak najlepiej.
Wygraną okazał się suflet serowy i trufle z kaszy kuskus Bernadetty, który przypadł do gustu jurorom. Muszę przyznać, że wszystkie dania, które uplasowały się w naszej radosnej ósemce, były wyjątkowe, z polotem fantazji, pełne smaku i nieziemskiego zapachu. Niestety wszystko tak szybko się rozchodziło, że chyba już wiem co to znaczy prędkość światła :P
Na tym konkursie bardzo wiele się nauczyłam i diametralnie  poszerzyłam swoje horyzonty kulinarne.


To było moje pierwsze takie doświadczenie, w przeciwieństwie do pozostałych uczestników obytych w konkursach, warsztatach i pokazach. Chcę więcej !!!



Za każdą udzieloną pomoc, uśmiech i zachętę do zabawy, dziękuję organizatorom
Kasi (W krainie smakui Markowi (Doceń polskie).

Zdjęcia są własnością Bloger Chef, po więcej zapraszam tutaj, jest ich naprawdę dużo i świetnie oddają klimat konkursu.
Fot. Agnieszka Gogolewska
Fot. Marek Bielski

Komentarze

  1. widac ze swietnie sie bawiliscie ;) a tarta wyglada okropnie smacznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabawa była przednia, tarta jest przepyszna, tylko trzeba pamiętać, żeby odsączyć dobrze serek wiejski i brokuły ;)

      Usuń
  2. serdeczne gratulacje, wspaniale, że mogłaś wziąć w tym udział! :)
    wszystko wygląda tak smacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, polecam wypróbować jakieś przepisy z konkursu, dania były naprawdę zachwycające :D

      Usuń
  3. gratuluję udziału! wspaniałe przeżycie, prawda? brałam też udział w I. edycji, coś rewelacyjnego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, na długo zapamiętam tą atmosferę, że też wcześniej nie interesowałam się takimi rzeczami, to jest coś rewelacyjnego ! :D

      Usuń
  4. Kasiu, bardzo się cieszę, że Cię poznałam i mogłam wspólnie z Tobą trochę pogotować :) Dziękuję również za pomoc w przygotowaniu moich potraw, bo bez Waszej Trójki na pewno bym do finału nie trafiła !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo miło wspominam to doświadczenie, a przede wszystkim Ciebie i pozostałych uczestników. Cieszę się, że byłam w Twoim zespole, zwłaszcza tak dobrze kierowanym :)

      Usuń
  5. gratuluje - z checia sama wzielabym udzial w takim konkursie:)))))
    niesamowite doswiadczenie - swietni ludzi z pasja - co chciec wiecej?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie to ujęłaś, bo dokładnie tak było, polecam czasem się wysilić i spróbować swoich sił w konkursach, bo jak widać warto :D

      Usuń
  6. fantastycznie to wygląda :) gratuluję udziału w zabawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta na pewno smakuje wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku