niedziela, 16 grudnia 2012

Tosty z masłem migdałowym



Migdały są niezwykle cennym źródłem witamin, zwłaszcza E i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i sprzyjają sylwetce, bo regulują przemianę materii, zapobiegając odkładaniu się tłuszczów. Ostatnio wolę je zajadać w takiej, łatwo smarującej się formie. Odkryłam moją nową ulubioną grzankę – posmarowaną masłem migdałowym i miodem. Masło to ma bardzo specyficzny smak, trochę cierpki, ale uzależniający i intrygujący. Może nie zastąpi mi zwykłego masła orzechowego, ale jest jego dobrym zamiennikiem.

Nie wiem czy uda się na razie kupić takie w zwykłym sklepie, ale można szukać w internecie lub zrobić samemu, miksując migdały w malakserze na płynną masę.
Polecam do takich pysznych grzanek, owsianek, placków.

Tosty (chleb graham na zakwasie)
  1. masło migdałowe, miód
  2. dżem truskawkowy, serek wiejski, masło migdałowe


17 komentarzy:

  1. Masło homemade? przyznam, że jeszcze się w Polsce z takim nie spotkałam. widziałam u naszego zachodniego sąsiada, ale nie podobała mi się konsystencja tego masła, bo tłuszcz się mocno oddzielał od masy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam zrobić sama, ale akurat to dostałam w prezencie z USA (organiczne, więc jak homemade). Rzeczywiście jest wręcz płynne, coś jak śmietana 12%, trzeba co jakiś czas przemieszać albo systematycznie zjadać, wtedy nie zdąży się oddzielić :)

      Usuń
  2. Z każdym postem Ci jeszcze bardziej tego masła zazdroszcze :D ja lubię jego smak o wiele bardziej niż fistaszków. Muszę zrobic home-made, bo z tego co sie orientowałam ceny w Pl są zawrotne... A oddzielający sie tłuszcz to moja ulubiona jego cecha( tylko czekałam az sie oddzieli), no i świadczy o dobrej jakości masła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jak się oddziela, to jest na pewno naturalne. A ja, żeby zrobić to muszę sobie najpierw sprawić malakser :(

      Usuń
  3. migdałowe masło? aaa, pysznie brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to masło lubi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. grzanki pierwsza klasa, uwielbiam migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To masło na twoich zdjęciach wygląda tak apetycznie, że trudno się mu oprzeć :) Jak znajdę chwilę to spróbuje takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Porywam oba, wspaniałe tościki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pytałam kiedyś o to, ale spytam jeszcze raz. Jaki posiadasz aparat i obiektyw;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikon D90, obiektyw AF-S NIKKOR 35mm 1:1.8G

      Usuń
  9. Zostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Blog ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)