piątek, 14 grudnia 2012

Rozgrzewająca owsianka z dynią i masłem migdałowym



Zimne powietrze próbuje dostać się przez szczelne okno i przypomnieć o wszechobecnej zimie, która przez szybę wygląda pięknie i malowniczo, ale już nie tak przyjemnie, gdy jest się na zewnątrz. Szybko wracam z porannego kolokwium o 7 (!) i już spokojnie mogę jeść przygotowaną wieczorem owsiankę, która rozgrzewa i dodaje wewnętrznego ciepła.


Jest wyśmienita, spróbujcie. Masło migdałowe dostałam z USA, ale jest do kupienia w wybranych sklepach i na internecie. Z powodzeniem możecie je spokojnie zrobić własnoręcznie, procedura jest taka sama jak w robieniu jakiegokolwiek masła z orzechów.

Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki jogurtu naturalnego
½ szklanki mleka
Szczypta imbiru i cynamonu
2 łyżki granoli
3 łyżki puree z dyni
1 łyżeczka masła migdałowego
+ średni słoiczek

Wieczorem lub parę godzin wcześniej (jak przy owsiance z lodówki): Do słoiczka wsypać płatki, zalać mlekiem i jogurtem, dobrze wymieszać, zakręcić i wstawić na noc do lodówki.

Po tym czasie płatki napęcznieją, dodać purre z dyni, imbir, cynamon i podgrzać w mikrofalówce, żeby było ciepłe (daję na 40 sec). Dodać granolę, polać masłem migdałowym.



18 komentarzy:

  1. Wygląda po prostu OBŁĘDNIE !

    OdpowiedzUsuń
  2. te składniki z owsianką muszą się super komponować

    OdpowiedzUsuń
  3. takie masełko migdałowe można pewnie też samemu zrobić :) a takie puree z dyni to bym zjadła- piękny kolorek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam ,genialna owsianka ,pychotka ! to masełko ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Owsianka to idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to cudownie wygląda! :) Muszę zrobić taką owsiankę.

    OdpowiedzUsuń
  7. O, też chcę taką owsiankę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba juz wspominalam ze kocham Twoje przepisy? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, chyba już tak, a dziękuję! Fajnie, że mamy podobny gust :)

      Usuń
  9. Wygląda wspaniale... ta owsianka musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zaspokaja wszelkie wrażenia, te estetyczne i smakowe. Bardzo trafiona na obecną pogodę :)

      Usuń
  10. Masło migdałowe to moje ulubione! też kupiłam w USA, ale oczywiście już dawno mi się skończyło ;p muszę w końcu zrobić domowe, bo taka owsianka idealnie wpasowuje się w moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkopałam gdzieś przepis, właśnie jestem po śniadaniu ;) Przyznam że jedna z najlepszych owsianek jakie zdarzyło mi sie jeść. Połączenie smaków idealne, a z podwójną porcja masła migdałowego...niebo :D

      Usuń
  11. Unieście przepis na masło migdałowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze sama nie robiłam, nie mam malaksera do zmielenia orzechów na taką masę. To miałam kupne.

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)