TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka dyniowa z masłem orzechowym



Kolejny sezon, kolejne owoce i warzywa, masa pomysłów, a tylko część zdąży się zrealizować. Jeżeli tak, to królowa owsianka zawsze ma coś do powiedzenia, na każdą porę roku. Ta dzisiejsza jest tak sezonowa i aromatyczna, że stanowi godne powitanie pierwszych jesiennych dni. 



Pierwszy akcent : zapach – gdy mieszamy przyprawę z ciepłymi płatkami. Drugi akcent : wygląd – gdy tworzymy w gęstej masie zawijasy z dyni i masła orzechowego. Trzeci akcent : smak – mieszających się ze sobą, przytulnych dla podniebienia składników. Puree z dyni nie zrobione ? Kolejny powód, by się za nie zabrać.


Składniki:
3-4 łyżki płatków owsianych
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
¼ łyżeczki przyprawy do piernika
Garść płatków zbożowych, frutina
2 łyżki puree z dyni (moje domowe)
1 łyżeczka masła orzechowego
1 świeża figa lub brzoskwinia

Zagotować wodę z mlekiem, wsypać płatki owsiane i gotować, aż napęcznieją i masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz w wmieszać przyprawę do piernika.
Na spód miski wsypać płatki zbożowe, zalać owsianką. Dodać puree z dyni i masło orzechowe, ja wmieszałam łyżeczką w postaci zawijasów (masło musiałam podgrzać w mikrofali). Podać z kawałkami świeżej figi lub brzoskwini.




Komentarze

  1. cudownie wyglada! :) z dynia musze sprobowac! koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak... czas się zabrać za pure dyniowe i zapakować je do słoiczków.
    Owsianka wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie śniadania z dynią :) Są słodkie, sycące... Owsiankę koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita :) Kupiłem ostatnio figi, ale się trochę zawiodłem, bo właściwie nie mają smaku, są mało dojrzałe i niesłodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama jest rzeczywiście niezachwycająca, ale i z innymi dodatkami, chyba jakoś nasyca się aromatami, że jest naprawdę świetna i inna rzecz, oprócz brzoskwini, by mi tu nie pasowała :)

      Usuń
  5. wyglada przepysznie, musze sprobowac:D

    OdpowiedzUsuń
  6. kto nie kocha owsianki z takimi pysznymi dodatkami <3 i te masło ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. poproszę o miseczkę takiej owsianki, prezentuje się wspaniale *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo bardzo zachęcająco. :) Swoją drogą kuszą mnie figi, będę musiała poszukać i wreszcie (!) ich spróbować :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samą figę spróbuj, ale to nie jest jabłko, lepiej ją zjeść w jakimś fajnym zestawieniu np. z propozycji u mnie lub w innym przepisie, wtedy dopiero dobrze smakuje :))

      Usuń
  9. Zachwyciłaś mnie tymi zdjęciami!
    Dlatego tak sobie myślę.. ,że może odstąpisz mi ją na jutrzejsze śniadanie?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeszcze dwie figi, więc w sam raz na dwie porcje :D

      Usuń
  10. Cudowna, koniecznie muszę sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecasz ją? Mam wszystko akurat:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inaczej bym jej nie dodała :P Wszystko co tutaj mam to polecam, bo nie chciałabym, żeby się ktoś zawiódł, przynajmniej o podobnym guście do mnie :)

      Usuń
  12. Jak zwykle u Ciebie zniewalające połączenia...
    Jak zwykle robię się głodna widząc takie smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oooo...dynia to chyba jedyna rzecz której jeszcze nie łączyłam z masłem orzechowym, czas nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. To prawdziwy taniec smaków, super wygląda.
    Ja jeszcze nie mam pure z dyni, coś się zbieram i zebrać nie mogę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku