wtorek, 18 września 2012

Jogurtowe wieloziarniste pancakes z nektarynką


Zapowiedzieli w radiu parę pewnych, słonecznych dni. Chciałabym wtedy każdą wolną chwilę spędzać na powietrzu i zbierać wspomnienia, ciepłych promieni słońca. Chcę jeździć na rowerze wśród ładnych pól i łąk, których u mnie nie jest pod dostatkiem, chcę chodzić po lesie i szukać grzybów, których nie znajdę, bo nie było deszczu…


Jedna z rzeczy, którą mogę dostać to te bajecznie pyszne pancakesy. Ta struktura ciasta jest według mnie idealna: sycąca, mięciutka, o upajającym aromacie dodatków. Dobrze, że trzeba było się podzielić, bo pewnie zjadłabym wszystkie i musiałabym na tym poprzestać, aż do wieczora :P

źródło przepisu: smitten kitchen

Składniki (4 większe lub 6 średnich)
mokre
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki masła, rozpuszczonego
¼ łyżeczki startej skórki z cytryny
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

suche
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki żytniej lub pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru

Dodatki:
1 nektarynka
Masło orzechowe
Syrop z agawy / klonowy / miód

W miseczce zmieszać mokre składniki, a w większej suche. Do suchych wlać mokre i dokładnie razem wymieszać. Nektarynkę pociąć w średniej grubości plasterki.
Rozgrzać patelnię i wlewać po 2-3 łyżki na jednego placka, zależy jak duże chcecie zrobić. Od razu na każdego układać 2-3 plasterki nektarynek i smażyć, aż na cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki. Przewrócić każdego placka szeroką szpatułką i smażyć jeszcze ok.  1 min. Jeżeli wasza patelnia przywiera, to smażyć na maśle.

Podanie: Położyć jednego placka na talerz, posmarować masłem orzechowym, przykryć drugim, posmarować cieniej masłem i polać syropem.


15 komentarzy:

  1. nie wiem, czy bym się z kimś podzieliła takimi pysznościami... chyba że zrobiłabym z podwójnej porcji:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczne! to masło... <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie placuchy to niebo dla mojego podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo jaaaa, już sobie wyobrażam to rozpływające się pod wpływem ciepła placków - masło orzechowe... *____*

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie , uwielbiam placuszki i te masło *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje zdjęcia mnie powalają:) Za każdym razem:)
    Placki idealne:****

    OdpowiedzUsuń
  7. Znowu to pyszne masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Placuszki zawsze najlepsze:)
    Do tego z masłem .. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętam jak pierwszy raz robiłam pankejki i nie zdawałam sobie sprawy z tego, że się w nich zakocham oraz ile ciekawych kombinacji można zrobić :) cudowny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki wyglądają pysznie, dlatego pozwoliłam sobie wypróbować i podlinkowac :)
    http://www.josia.pl/2012/11/jogurtowe-placuszki-z-nektarynka-i.html

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)