poniedziałek, 17 września 2012

Hand pies - kawałek tarty do ręki


Małe, poręczne i kruche mini ‘paje’ to świetna opcja dla jednej, dużej tarty z jabłkami, czy  z wytrawnym nadzieniem. Dobrze zastępują kanapki, czy drożdżówki, podczas podróży, a najlepiej sprawdzają się na imprezie, gdzie głównie rozchwytywane są przekąski do ręki. 



Ciasto jest bardzo delikatne, a nadzienie zrobiłam w dwóch wersjach, które nazwałam:  karmelowe jabłka i szpinakowa italia (przez kolory i smaki ). Pycha, musicie spróbować !


Składniki (ok. 18 sztuk)
300g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej
200g masła, schłodzonego
1 jajko
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na miękkie ciasto. Włożyć do lodówki i schłodzić 30 minut, można przechowywać do 2 dni.

Nadzienie do wyboru:


Karmelowe jabłka:
3 duże jabłka, obrane, pokrojone w małą kostkę
3 łyżki masła
1 duża łyżka śmietany 18%
3 łyżki cukru

Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier, śmietanę i podgrzewać, aż masa zacznie lekko gęstnieć, na kolor karmelu. Wrzucić jabłka, wymieszać i podsmażać na małym ogniu, aż zmiękną ok. 5 min.



Szpinakowa italia
Duża garść świeżego szpinaku
4 suszone pomidory
Pół kulki mozzarelli
sól, pieprz

Szpinak posiekać, dodać pokrojone w kostkę pomidory i mozzarellę. Wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu.


Wyjąć ciasto z lodówki,  podzielić na dwie części. Z jednej uformować dysk i włożyć między dwa płaty folii spożywczej. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Na jedno nałożyć łyżeczkę nadzienia, wziąć drugie kółko, dobrze jest jeszcze nieco rozpłaszczyć jego brzegi i położyć na tym z nadzieniem. Dokleić delikatnie brzegi i podociskać dookoła widelcem. Zrobić tak z resztą i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem. Ciastka z nadzieniem wytrawnym posypać suszoną bazylią. Piec 10 minut w temp 200 st. C (góra-dół).

Lukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka wody
Zmieszać wszystkie składniki i posmarować całkiem wystudzone ciastka z jabłkami.





12 komentarzy:

  1. Ale super są te malutkie tarty;)

    OdpowiedzUsuń
  2. swietne te malutkie tarty! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł! na imprezach sprawdzą się genialnie, ale i na co dzień bym takimi nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O! Nigdy nie jadłam czegoś podobnego. Bardzo podoba mi się Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na słodko i na słono!
    Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! Nawet na 2 śniadanie do szkoły mogły by się nadać ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pyszne i masz rację - bardzo dobra alternatywa.

    OdpowiedzUsuń
  8. znowu zaskakujesz mnie pomysłem! kiedy ja je wszystkie wykorzystam? czasu czasu czasu poproszę :) pychotka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedługo będziesz miała ten czas, bo jak się zacznie październik to trochę przystopuję z hurtem moich przepisów. Będą, ale nieco rzadziej ;))

      Usuń
  9. Ja poproszę tego na słodko:)
    Małe cudeńka^-^
    Cieszą oko... I zapewne również podniebienie;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)