czwartek, 16 sierpnia 2012

Roladki drożdżowe - konkretna przekąska


Świetna przekąska na imprezę, sycąca, konkretnie napełniona pysznym nadzieniem, które można dowolnie urozmaicać. Główną zaletą jest to, że wykonanie jest proste i szybkie, czyli tak jak często wymaga tego przyjęcie lub nieodparty głód. 




Jest to drożdżowo-kruche ciasto i nie musimy czekać z jego wyrastaniem, coś jak przy moich nadziewanych rogalikach. Ze stołu znika oczywiście szybciej niż się robi, na pewno powtórzę nie raz.

Składniki (ok. 16 sztuk)
250g mąki pszennej (można zamienić na orkiszową lub pełnoziarnistą)
pół szklanki śmietany 18% (kwaśna)
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
120g masła, miękkiego

Nadzienie:
2-3 łyżki keczupu
12 plastrów żółtego sera
10 plastrów szynki
8-10 oliwek
6-7 suszonych pomidorów

Do śmietany dodać łyżkę cukru i drożdże. Rozmieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać do mąki i masła, zagnieść całość na gładkie ciasto.

Oliwki pokroić na plasterki, a pomidory na paseczki. Ciasto rozwałkować dosyć cienko na ok. 0,5 cm, żeby jeden bok był trochę dłuższy od drugiego, czyli na kształt prostokąta i posmarować keczupem. Ułożyć na całej powierzchni plastry sera żółtego, szynki, równomiernie rozłożyć oliwki i suszone pomidory. Zwinąć całość jak roladę, delikatnie dociskając, żeby się nie rozlatywała i zlepić dobrze końce. Za pomocą ostrego noża, pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekać 20-30 min w temp. 180 st. C.

inspiracja: mienta blog



97 komentarzy:

  1. Ale pyszne :) Drożdżowe wypieki jadam właściwie tylko na słodko, jednak bynajmniej nie pogardziłabym i Twoją wersją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej. Zastanawiam się o jaką śmietanę chodzi. Słodką czy kwaśną?

      Usuń
    2. Chodzi o kwasna, możesz użyć tej 18% lub 12%, to są te poniżej 30%

      Usuń
  2. Swietna przekaska! Myslalam, ze to z ciasta francuskiego a tu niespodzianka :) Musza byc przepyszne.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Porwałbym ze 3 takie na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takim przekąskom mówię głośne TAK! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na imprezę idealne, zawsze brakowało mi pomysłów na przekąski, które byłyby jednocześnie sycące ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny fantastyczny pomysł, muszę go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis zapisuję i ustawiam na pierwszym miejscu do zrobienia! Wyglądają cudownie, uwielbiam takie przekąski. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na gotowego to ja wpadnę, lub dwa;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj konkretna, konkretna ta przekąska...Ale dla takiego łasucha jak ja w sam raz:) Super roladki, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj sycące, sycące i chyba to jest ich główna zaleta! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. sięgnęłabym po taką przekąskę nie raz;)

    OdpowiedzUsuń
  12. domyslam sie ze smakuja bosko, glownei za sprawa suszonych pomidorow ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ich dodatek tutaj jest obowiązkowy, bardzo polepszają smak :)

      Usuń
    2. na zimo też dobre ?

      Usuń
    3. Pewnie, my raczej na imprezie jedliśmy na zimno, bo nie chciało się latać i podgrzewać :P

      Usuń
  13. Robiłam już dwa razy i na tym nie skończę :) Raz było numerem jeden na domówce, drugi raz tak po prostu przekąska w domu. Pychota na ciepło i na zimno. Do oliwek się nawet przekonałam :) ale nawet dla nie lubiących można znaleźć inny zamiennik :)

    OdpowiedzUsuń
  14. do jakiej wielkosci rozwalkowac ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, nie ma jakiejś konkretnej miary, ale dłuższy bok wychodzi na ok. 40 cm, a krótszy chyba 20-25 cm. Powinno być dosyć cienkie na grubość ok. 0,5 cm.

      Usuń
    2. zrobiłam...wyszło:) smakuje cudo!!!tylko o keczupie zapomniałam...nie wiem jak to sie stało:)to byla próba przed sylwestrem, wiec po pojutrze juz nie zapomne:)dziękuje:*

      Usuń
    3. Zawsze można potem polewać keczupem, na sylwestra są jak znalazł, na moim też będą :))

      Usuń
  15. Na sylwestra robię bankowo kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha;) Pierwszy raz zrobilam i wyszły oszałamiająco dobre;) Pozycja obowiązkowa;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacja :):):) Pyszności na ciepło. Na zimno też niczego sobie. Szukałam czegoś na imprezę dla syna i zrobiły furorę.

    Samo ciasto jest przepyszne :):)
    Co by można dodać zamiast oliwek? Pieczarki? paprykę? Jeden z domowników nie lubi oliwek i chciałabym wypróbować jakiś zamiennik, może ktoś eksperymentował i zmieniał nieco składniki.

    Osobiście niczego bym nie zmieniała, bo to są moje smaki, ale czego nie robi się dla dzieci.

    Dziękuję za przepis i gratuluję pomysłów oraz życzę zdrowia i najlepszego 2013 roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, cieszę się, że się spodobały :) Co do zastąpienia oliwek, to myślę, że podsmażone pieczarki i wstępnie podduszona papryka byłyby najlepsze, aczkolwiek nie wiem czy w zestawieniu z suszonymi pomidorami. Myślę, że te smaki nie bardzo ze sobą współgrają. Można próbować zestaw ze szpinakiem i fetą albo pociąć oliwki w cienkie plasterki, żeby były lekko wyczuwalne, to może domownik się do nich pomału przekona :)

      Usuń
  18. Bardzo dziękuję za świetny przepis, polecam innym. Zrobiłam z 10 dag drożdży, całego kubka śmietany, kostki masła i pół kilo mąki. wyszły 4 rolady, w sumie ponad 50 roladek małych. zrobiłam wg zamieszczonego tu przepisu i drugie z pieczarkami, szynką, serem i oliwkami, oczywiście keczup obowiązkowo. zeszły na gorąco, parę na chłodno, wszystkim smakowały i będą w całej rodzinie przekąską na co dzień i od święta. dziś powtarzam, choć gości już nie ma;) pozdrawiam, basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też robią taką furrorę, dobrze, że i u Ciebie się przyjęły, ale się nie dziwię, bo nie spotkałam osoby, której by nie smakowały. W ich przypadku taka duża ilość jest nawet wskazana do zrobienia :)

      Usuń
  19. How ale trafiłam :) potrzebuję czegoś fajnego i nowego na imprezkę :) a te roladki są świetnym pomysłem :). Ale mam pytanie czy trzeba je robić przed podaniem czy tez można je zrobić dzień przed? Niestety na imprezkę jadę prosto po praca i chciałabym je zrobić dzień wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugi dzień są równie dobre, tylko trzeba je trzymać w zamknięciu, pojemniku lub jakimś worku. Wiem od znajomej, że nawet na trzeci dzień są takie dobre :))

      Usuń
  20. Witam, dziękuję za odpowiedź :)
    Zrobiłam roladki i są SUPER :).
    Całkiem przypadkiem weszłam na tą stronę, teraz już wiem, że jestem zachwycona Twoim blogiem i będę go odwiedzać częściej :)
    Pozdrawiam :)
    Karolina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie słyszałam, żeby komuś nie wyszły :) Witam i zapraszam o każdej porze :D

      Usuń
  21. Upichcone ! Wyszły świetnie ! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie za każdym razem zachwycają. Dobrze, że smakują :)

      Usuń
  22. jakich mam uzyc suszonych pomodorow? takich ze sloika? pomozcie! :)

    Iza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, suszone pomidory takie w słoiczkach w oleju z ziołami np. firmy 'Ole' :)

      Usuń
  23. jadłam są pyszniaste, zrobię je w sobotę ale poeksperymentuję z mąką mam nadzieję że będą równie dobre
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkrótce mam ochotę zrobić je właśnie z mąki pełnoziarnistej i jakimś nowym zestawem dodatków, tutaj jest duża dowolność ;)

      Usuń
  24. świetne ! a ser nie wyciekał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ładnie się trzyma środka ;)

      Usuń
  25. Właśnie zrobiłam na próbę przed sobotnią imprezą. Wyszły pyszne! Dziękuję za przepis. A Twój blog odkryłam wczoraj i teraz jestem pewna, że będę często tutaj zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja witam ciepło kolejną zadowoloną osobę, dziękuję :))

      Usuń
  26. Naprawdę super, właśnie degustuję z teściowa:P Szybko się je robi, a we środek faktycznie można dać, co się lubi:) Dzięki za przepis,pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię je właśnie za tą szybkość i świetny efekt za każdym razem, właściwie z czymkolwiek :)

      Usuń
  27. Roladki sa ekstra. Ja dość mocno z nimi eksperymentowalam z uwagi na skaze bialkową. Tak więc zamiast masła była margaryna i zamiast śmietany mleko sojowe i musze powiedzieć ze wyszły super. Brakowalo mi jednak czegos dodalam do ciasta trochę ziół i do środka dałam cieniutkie plasterki cebuli tylko żeby dawaly aromat. Polecam.
    Oczywiście z uwagi na alergię w mojej wersji zabrakło również sera żółtego. Pozdrawiam serdecznie autorkę przepisu i mam nadzieję, że nie urazilam tak dużymi modyfikacjami przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie, nawet się cieszę, że przepis jest inspiracją i można go modyfikować, według własnych upodobań :) Raz też dodałam zioła do ciasta, fajny sposób i muszę wypróbować z tą cebulą, może taką nawet karmelizowaną. Dziękuję bardzo za dzielenie się uwagami ! :))

      Usuń
  28. Pyszne i proste. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Tak się zastanawiam czy można je przygotować dzień wcześniej? i będą równie smaczne? wyglądają naprawdę świetnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są równie smaczne i można je przechować w pojemniku, jednak drugiego dnia ciasto będzie trochę inne, mogę to porównać do zachowania się rogalików krucho-drożdżowych na drugi dzień

      Usuń
  30. i ślinka cieknie:) nie ma to jak dobra zagrycha! dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  31. Skoro dwie osoby prosiły o linka to chyba musi być dobre :) dzięki za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. Tak się zastanawiam, czy śmietana ma być kwaśna czy słodka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwaśna, jak dla mnie 18% to właśnie kwaśna, może być też 12% ;)

      Usuń
  33. a czy mozna je zrobic wczesniej i zamrozic (surowe)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, wiem o drożdżówkach, że niektórzy tak robią :)

      Usuń
  34. Znalazłam przepis niedawno a zrobiłam je już wiele razy. Zawsze robią furorę! Robiłam nawet wersję świąteczną do barszczyku czerwonego z innym farszem - kapusta, pieczarki i ser żółty - wszyscy byli zachwyceni. Myślę, że bardzo często będę jeszcze korzystać z tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł z podaniem ich do barszczu. Na imprezach schodzą jeszcze ciepłe z blachy, na ostatnim sylwestrze tak było :))

      Usuń
  35. na moich imprezach robią furorę. ciasto nie jest za suche i wychodzi za każdym razem. a farsz trochę zmodyfikowałam na własne potrzeby (cebulka na złoto, keczup, oregano, suszone pomidory i dużo sera.:)

    OdpowiedzUsuń
  36. A czy to ciasto z uwagi, że jest drożdżowe, nie powinno byc odstawione do wyrośnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że nie, z uwagi na to, że jest krucho drożdżowe i w zamyśle, nie mają wyjść puszyste bułeczki, będzie dobre ;)

      Usuń
  37. ciasto jest GE NIAL NE! zrobiłam je już w kilku wersjach na słodko (dodałam odrobinę cukru pudru do ciasta): z masłem orzechowym, z borówką i trzeci rodzaj - z czekoladą :D pychota. Na słono robiłam z serem pleśniowym i szpinakiem, z ketchupem i serem żółtym i przyprawami. Najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe dodatki, słodka wersja też musi być pyszna :))

      Usuń
  38. Mam pytanie. Czy po przygotowaniu i nadzianiu farszem mogę jeszcze surowe wstawic do lodówki i jak będą goście upiec dopiero?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, spróbowałabym :)

      Usuń
    2. Dzięki, napewno wypróbuję.

      Usuń
  39. świetne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  40. Świetne ciasto , proste i pyszne .Gwiazda wieczorku przy piwku i dobrym filmie.Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  41. Odpowiedzi
    1. myślę, że takie surowe jeszcze tak, jednak nie próbowałam, ale powinny się ładnie upiec, tylko wtedy bardziej na oko i na pewno dłużej ;)

      Usuń
  42. SUPERRRRRR!!! pierwszy raz zrobiłam je na urodziny córeczki, ale nie doczekały gości, bo mąż pochłoną je jeszcze przed ich przyjściem. Od tej pory domaga się ich przy każdej okazji. Okazały się HITEM LATA 2014. PYSZNOŚCI

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie trzeba się z tym liczyć, że bardzo szybko znikają :)) Fajnie, pozdrawiam !

      Usuń
  43. świetne, wspaniale, rewelacyjne!!!!! roladki zrobily furore na imprezie i zniknely w mig,pomimo tego,ze zrobilam z póltorej porcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, jak się cieszę ! Ja akurat wczoraj też robiłam na imprezę :))

      Usuń
  44. Rewelacyjne roladki!! pierwszy raz zrobiłam je na sylwestra 2013 i cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, następnie powtórzyłam ten przepis w tegoroczne andrzejki i w gąszczu wielu różnorodnych przekąsek to właśnie one zniknęły w pierwszej kolejności z talerza, a pochwały zbierają do tej pory :) oczywiście ten sylwester bez nich się nie odbędzie ;)
    Mi z podanej porcji wychodzi ich bardzo dużo.
    Polecam również dlatego, że przepis jest banalnie prosty nawet dla początkujących "kucharzy" :) Dziękuję autorce za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na sylwestra jak najbardziej, bez nich to nie to samo, dziękuję za taki obszerny komentarz, bardzo się cieszę, że mają powodzenie ! :D

      Usuń
  45. U mnie robią furorę za każdym razem jak je robię z tego przepisu.. dziękuję za nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, lubię to, że mają tyle pozytywnych opinii, pozdrawiam !!! :)

      Usuń
  46. Ile mnie więcej roladek wychodzi z takiej porcji? Zastanawiam się cy nie podwoić składnikow, a nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi ok. 16-18 sztuk średniej wielkości, więc na większą imprezę spokojnie dobrze jest zrobić z podwójnej porcji, ja tak robiłam :)

      Usuń
  47. Najlepsza przekąska na świecie, na imprezie znika w mgnieniu oka. POLECAM, palce lizać...

    OdpowiedzUsuń
  48. Super przepis zrobiłam wyszło pysznie , faktycznie 16 roladek się udało, wspaniałe i dość łatwe niemiałam suszonych pomodorow dodałam papryke w oliwie. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryka też dobrym dodatkiem, fajnie że kombinowałaś :))

      Usuń
  49. A mozna uzyc ciasta francuskiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można, ale to już zupełnie nie to samo. Oczywiście jest to dobra opcja już na ekspresową robotę, jednak mi o wiele bardziej smakują te tutaj z ciastem półkruchym, są według mnie najlepsze :))

      Usuń
  50. Czy wyjda takie jak z przepisu jesli zamienie swieze drozdze na drozdze instant?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z takimi w tym przepisie, ale myślę że można spróbować i ewentualnie odstawić ciasto na 10 minut, na pewno coś się wypiecze :P

      Usuń
  51. Czy roladki podaje się na ciepło czy zimno? Muszę je zrobić wcześniej na urodziny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obojętne, w obu opcjach są dobre, ja zazwyczaj jeśli zanosiłam do kogoś to jedzone były na zimno, a jeśli w domu, to podgrzewałam przed przyjściem gości, ale później wiadomo i tak stygły, więc jak musisz zrobić je wcześniej to spokojnie, na zimno są bardzo dobre :)

      Usuń
  52. Dlaczego jeden bok ciasta musi być krótszy od drugiego? Jeśli dobrze rozumiem ten wymóg, to plastry od zewnętrznej będą cieńsze niż te ze środka, bo będzie mniej ciasta. Wydawało mi się, że rolada powinna być z ciasta o kształcie kwadratu/prostokąta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to, żeby kawałki nie miały za dużo warstw i nie były za grube, po to drugi bok jest krótszy.
      Kawałki z zewnątrz nie będą cieńsze, bo rozwałkowujesz ciasto w całości na tą samą grubość, a nie cieniej na brzegach.
      Jeden bok ma być dłuższy - żeby było więcej kawałków, a drugi krótszy, ten wobec którego zwijasz ciasto - żeby nie było za dużo warstw spirali i żeby ciasto nie było za cienkie. Więc masz mieć właśnie postać prostokąta ;)
      Mam nadzieję, że już w miarę wiesz o co chodzi :)

      Usuń
    2. OK, ciasto ma mieć kształt prostokąta o wymiarach 40x20 cm. Nie wiem, dlaczego ubzdurało mi się że wg Twojej instrukcji wyjdzie romb o podstawach 40 i 20 cm.

      Usuń
    3. Hehe to już by była wyższa myśl inżynierska :P na pewno robiąc je, dojdziesz do dobrego kształtu, mi też czasem się coś wydaje niejasne ;)

      Usuń
  53. Jak dla mnie, w przepisie jest za dużo tłuszczu. Na 1 kg mąki zawsze biorę pół kostki tłuszczu - tutaj jest tylko szklanka mąki, więc 1/8 kostki w zupełności wystarczy, do tego dochodzi jeszcze śmietana 18%.. Ogólnie przepis się sprawdził i sprzedał dalej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może bardziej ciasto podchodzi pod krucho drożdżowe, jednak ilość masła jest tutaj ok, bo taki charakter mają te roladki, nadają się typowo na zakrapianą imprezę ;) w cieście francuskim jest jeszcze więcej masła, a niektórzy robią z niego roladki i inne przekąski, więc jeśli ktoś ma awersje do tłuszczu, to można podać wafle ryżowe z serkiem i ogórkiem ;)

      Usuń
  54. No i gówno. Zrobiłem wszystko według przepisu, ciasto nawet cieniej rozwałkowałem a i tak w środku wyszedł zakalec...
    Nie mogłem już dłużej piec bo się zaczynały mocno brązowić po 20 minutach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm nigdy mi się takie coś nie zdarzyło.. Chyba musiałabym wprowadzić telekonferencje do nadzorowania przepisu ;P Jeśli się mocno spiekały, to może za duża temperatura rzeczywista była w piekarniku lub za wysoka półka. Zawsze można przykryć folią aluminiową w trakcie pieczenia, która chroni przed zbytnim spieczeniem ;)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)