środa, 1 sierpnia 2012

Muffiny z malinami i białą czekoladą


Pamiętam jak piekłam te muffinki dawno temu i ich smak, najtrwalej ze wszystkich, pozostał mi w pamięci. Dobry przepis można chyba poznać po tym, że co jakiś czas się do niego wraca, zajada ze smakiem i znowu wyczekuje na powtórkę. 



Maliny, coraz cieplejsze dni i duuużo godzin tańca. Trzeba czymś podładować energię, a na pewno to nie będzie batonik, tylko pyszna i zdrowa, muffinka domowa !


Składniki na 12-15 sztuk:
150 g mąki pszennej (może być orkiszowa)
100 g mąki pełnoziarnistej
50 g płatków owsianych
100 g cukru
1 duże jajko
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mleka (użyłam sojowe)
4 łyżki oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g malin (1 szklanka lub trochę więcej)
100 g białej czekolady, posiekanej

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, dodać maliny, czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę. Dobrze sprawdzają się silikonowe foremki. Piec w temperaturze 190ºC przez 20-25 minut, na złoty kolor. Studzić na kratce.

Źródło: Moje wypieki

18 komentarzy:

  1. są obłędne! porywam jedną :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Powrót do najlepszych muffinek, jakie się upiekło jest chyba najlepszym powrotem i za każdym razem muffinki smakują dokładnie tak samo bardzo, jak za pierwszym razem :) Z malinami już piekłam, ale z białą czekoladą jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie malin i białej czekolady- ideał :) Muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wyglądają! ja mam ochotę na muffiny już długo, długo, dlatego dzisiaj robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwierz, kup lepiej od razu trzy słoiczki, innego po nim nie tkniesz;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podkradłbym jedną, dwie, no może trzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. maliny i biala czekolada <3 porywam muffinke!

    OdpowiedzUsuń
  8. rob gofry, rob! i wcinaj! :D na zdrowie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muffinki z białą czekoladą i malinami - takie połączenie składników wydaje mi się być wyjątkowo trafne. :)
    Musze spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już wyobrażam sobie ten ich smak, mmm.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam maliny a z biała czekoladą to już w ogóle:)
    Chcę jedną!

    OdpowiedzUsuń
  12. ja juz z gory wiem ze twoj przepis musi byc pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. To pierwszy Twój przepis, który wykorzystałam :-) niestety nie mogłam dorwać nigdzie malin (cóż zima robi swoje, nawet tych mrożonych zabrakło), więc dodałam suszoną żurawinę i ananas. Wyszło pysznie. A jak tylko przyjdzie sezon na owoce - zrobię wersje z malinami. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O cieszę się, że jesteś :D Fajnie zamieniłaś, ale z malinami też koniecznie trzeba spróbować w lecie, bo są tu jednak niezastąpione :))

      Usuń
  14. Mam pytanie odnośnie muffin. Czy nie są one zbyt słodkie? Obawiam się że biała czekolada plus 10 dag cukru to dużo a ja nie lubię zbyt słodkich ciast i babeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami i zawsze jeśli biorę skądś przepis to zmniejszam ilość cukru :)
      W tym wypadku mają moim zdaniem neutralny poziom słodkości, na 300g mąki/płatków to w sam raz, jednak jeśli lubisz jeszcze bardziej obniżoną słodkość, to polecam zmniejszyć o te 40-50 g cukru, zawsze można później czymś posmarować ;)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)