środa, 18 lipca 2012

Tartaletki migdałowe z morelami


Przyszedł wreszcie czas na morele. Jakoś zawsze te owoce kojarzyły mi się z rustykalnym stylem, drewnianą chatką w leśnym zaciszu i zapachem prostej, kruchej tarty.

Po upieczeniu owoce mają mięciutką konsystencję i  po przekrojeniu przypominają marmoladkę. Krem jest lekki, zupełnie nie z tych kalorycznych, dopełnia smak owoców, jako wyrośnięta pianka.
Zapach migdałów i sok z moreli, zmieniający się w syrop, który oblepia wierzch tartaletek – z takim widokiem, mogę znosić brzydką pogodę.


Składniki ( 6 małych tartaletek lub duża tarta):
  • 180g mąki (dałam pół pszennej i żytniej)
  • 100g masła, temp. pokojowa
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zmielonych migdałów*

Nadzienie:
  • 100ml jogurtu greckiego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki miodu, płynnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • ½ łyżeczki olejku migdałowego
  • 6 moreli

ew. płatki migdałowe do dekoracji
* są do kupienia tarte w paczkach, ale można zmielić samemu w robocie

Mąkę zmieszać z cukrem i migdałami. Masło podzielić na kawałki i dodać do mąki razem z żółtkiem.
Zagnieść wszystko na kulę ciasta. Podzielić na 6 części i rozwałkowywać na krążki, podsypując mąką. Wkładać do foremek i dokładnie wylepić, uzupełnić jeśli w jakichś miejscach będzie za cienko. Nakłuć spody widelcem. Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 15 min.

Wbić jajko do miseczki i rozbełtać, dodać jogurt, olejek,miód i mąkę. Wszystko dokładnie połączyć najlepiej trzepaczką. Morele pokroić na ćwiartki.
Wyjąć podpieczone tartaletki i napełniać nadzieniem, po ok. 2 łyżki, nie za dużo, żeby nie było wypełnione do końca. Układać na wierzch morele, można posypać brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Piec 30 min, aż masa się zetnie i zezłoci, a morele przyrumienią.




15 komentarzy:

  1. fantastyczny przepis już go sobie zapisałam : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Można prosić o przesłanie pocztą? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaję do listy przepisów oczekujących na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają wspaniale:) lubię takie smakołyki:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie napchałem się obiadem, ale mimo wszystko z chęcią wcisnąłbym jeszcze taką tartaletkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tartaletki, są tak urocze i przepyszne, że zjadłabym z monitorem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie i rzeczywiście nie ma tu zbyt wielu kalorycznych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny jest ten krem !!! A tartaletki pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bajecznie! No dosłownie - te kolory :D Super!

    OdpowiedzUsuń
  10. moje ulubione babeczki- kruchy spod ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. morelowe pyszności, super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis. Zapisuje do wypróbowania. :>

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko wspaniałe :)
    Do mojej niekończącej już się listy przepisów do wypróbowania :D
    O matko kiedy znajdę trochę czasu na wypróbowanie wszystkich tak wspaniałych jak ten przepisów :)
    Wpisuję Twpjego bloga definitywnie do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie Ci się udały, porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)