TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik z musem owocowym



Kiedy takie cudo pojawia się na stole, nikt nie może oderwać od niego oczu. Takie wypieki nazywam jako konkretne, bo jeden kawałek potrafi bardzo dobrze nasycić oraz postawić kropkę nad ‘i’ przy dobrej kawie.



Na wierzchu widnieją fantazyjne zawijasy, których owocowy smak, nadaje nutę lekkości, idealnej teksturze sernikowej. Idealnej, bo taki właśnie wyobrażam sobie prawdziwy sernik: treściwy, zwarty i kremowy. A ja nie mogłam się zdecydować na jeden mus, dlatego zrobiłam pół na pół jagodowy z malinowym, oba się pysznie wpasowały !


Składniki:

Spód
  • 200g ciasteczek (digestive, złotokłose, itp.)
  • 80g masła, roztopionego

Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie na serniki  
  • 200 g drobnego cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki)
  • torebka cukru waniliowego
  • kilka kropel olejku waniliowego lub ekstraktu

Mus owocowy:
  • 350g malin lub jagód (świeże/mrożone)
  • 3 łyżki cukru

Tortownica o średnicy 23 cm - 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia, wypuszczonym na zewnątrz tortownicy. Boki posmarować masłem. Można również w zwykłej blaszce.

W misce pokruszyć ciasteczka, rozdrobnić tłuczkiem. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie połączyć, na konsystencję mokrego piasku. Wsypać do przygotowanej tortownicy i równomiernie docisnąć do spodu. Włożyć do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodać śmietankę kremową, cukier waniliowy, olejek i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać na spód z ciasteczek. Owoce zmiksować z cukrem na mus. Na wierzch masy wykładać po jednej pełnej łyżce musu, zachowując odstępy. Za pomocą noża o zaokrąglonym końcu rozprowadzić mus owocowy po powierzchni sernika, tworząc spiralki. Jeżeli zostanie musu, to można później polewać nim gotowy sernik.
Wstawić formę do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. 
Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 1 godzinę i 40 min, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Gotowy sernik studzić w otwartym piekarniku. Po pewnym czasie można wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Schłodzić w lodówce przez parę godzin a najlepiej przez całą noc.


Inspiracja masy serowej z kwestii smaku.


Komentarze

  1. Połączenie tych dwóch smaków na jednym cieście jest bardzo kuszące ;) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. I na pewno wszyscy mieli dylemat, z którym musem kawałek wybrać? :) Wygląda oblędnie i na pewno tak samo smakuje. Dawno nie jadłam sernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie to był dylemat, dlatego trzeba było zjeść po mniejszym kawałku jednego i drugiego :D

      Usuń
  3. mniam! nic wiecej nie da sie dodac;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, aż szkoda go zjadać tak ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dawno nie jadłam sernika i jak tak patrzę, jak wszyscy go robią to aż mi smutno się robi, że ja nie mogę skosztować... Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. akurat mam wiejski ser! muszę zrobić, koniecznie, wygląda obłędnie :) najlepsze ciacho na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam serniki ;)

    mozna grzeszyc co dzien mowiac sobie ze to najzdrowsze z ciast ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie wygląda ten sernik. Widziałam już na kilku blogach taki wzorek na serniku i dla mnie to małe dzieło sztuki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyrósł i bardzo mi się podobają te dwa musy na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda z góry, to połączenie kolorów - ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale super wygląda ten mus, takie kolorowe ciasto:)
    Wyobrażam sobie jakie to musi być dobre.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku