wtorek, 10 lipca 2012

Porzeczanki z kokosową kruszonką


Czasem za dużo myśli i emocji. Uciekam, jadę, zagłuszam muzyką, natarczywy szum tego świata. Muzyka… Czyż to nie jest magiczna sprawa? Czy to nie ona często potrafi wyleczyć nasze stany psychiczne lub po prostu umilić czas. Kocham ją w domu, gdy zaczyna się nowy dzień, na rowerze, gdy chcę wyżyć się na czymś, co nie ma uczuć i wieczorem, gdy noc jest taka piękna, spokojna i zachęca do refleksji…


A co jeszcze działa łagodząco i przyjemnie? Mięciutkie drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką. Bierzesz ją do ręki i już wiesz, że zapewni ci dobry humor i stoicki spokój. Tak, jak nie wiedziałam, do czego dodać porzeczki, tak okazało się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Słodko-kwaśne smaki, zwieńczone są kokosową kruszonką, która przenosi do czasów dzieciństwa i beztroskiego czasu, bez konieczności przemyśleń i chwilowych ucieczek.


Składniki (12-15 sztuk):
  • 500g mąki pszennej* + ok. 100g
  • 20g drożdży
  • 350ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko

Drożdże rozpuścić w 50ml mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić na 10-15 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać stopiony tłuszcz, pozostałe mleko, cukier, jajko, a na końcu drożdżowy zaczyn. Zagnieść ciasto i wyrobić przez co najmniej 10 minut, w trakcie dodając 100g mąki. Dobrze jest, zagarniać drewnianą łyżką ciasto od spodu i boków, żeby je napowietrzyć. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie zagnieść i zostawić jeszcze na 15 minut.

nadzienie:

  • 500g czerwonych porzeczek (lub rabarbaru)
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką i przełożyć na sito.


kruszonka:
  • 25g masła, rozpuszczonego
  • 30g cukru
  • 20g mąki 
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Masło utrzeć wymieszać z cukrem, mąką i wiórkami, rozetrzeć między palcami.

Ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć, można delikatnie rozwałkowywać, formując płaskie okrągłe placki. Nakładać po 1-2 łyżki nadzienia. Brzegi złożyć do środka i skleić. Drożdżówki ułożyć blasze z papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Każdą bułeczkę posmarować palcami wodą i posypać kruszonką.
Piec 15 minut w 200 stopniach.

- są mięciutkie nawet na trzeci dzień, przechowywałam na talerzu przykryte ściereczką
- średnia bułeczka (100g) ok. 225 kcal


*dałam 200g pełnoziarnistej i 300g zwykłej

 inspiracja u slyvvi



19 komentarzy:

  1. ślicznie wyglądają ;) i fajny pomysł z tą kruszonką

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadania jeszcze nie jadłam a tu takie zdjęcia.. Piękne

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie kokosu i porzeczek.. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Porzeczanki, jaka piękna nazwa :D Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja poproszę jedną, a może i dwie , tak dla ukojenia nerwów;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają wspaniale! do kawy, którą właśnie piję, były by idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsza jest ta nadgryziona :D Od razu widać, że musiały tak pachnieć, że nie wytrzymały do końca sesji zdjęciowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, schodzą błyskawicznie, a sesja z nimi była ciężka, przez ten zapach i smak, który dekoncentruje :D

      Usuń
  8. porzeczanki , no proszę takiego cuda jeszcze nie widziałam ! :3

    OdpowiedzUsuń
  9. mam dużo czerwonej porzeczki na krzaku, więc chyba ją wykorzystam :D genialne są <3

    OdpowiedzUsuń
  10. muzyka i drożdżowe bułeczki.. tak to zdecydowanie cudne umilacze

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale piękne! Cudowne! już wiem, co zrobie z porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudowne! jak ja dawno nie jadłam porzeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oooo, super! O takim nadzieniu do bułeczek bym nie pomyślała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe! I ukochane porzeczki;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kokosowa kruszonka sprawia, że nie mogę oprzeć się żadnej drożdżówce ;) Cieszę się, że zainspirowałam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jagodzianki uwielbiam! czas na porzeczanki :)

    Polecam, zapraszam na:
    www.wprawkidokrakowskiejawangardy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. już wiem, co zrobię ze swoimi porzeczkami:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)