środa, 4 lipca 2012

Pizza z kurczakiem (najlepsze ciasto)

Ulubiona, na cieniutkim spodzie, ze zdrowymi dodatkami. Czego chcieć więcej? Może szklanki zimnego orzeźwiającego napoju. Pizzę robi się błyskawicznie, podaję mój podstawowy przepis, z którego zawsze korzystamy w domu i nie robimy grubych brzegów, z których jedzeniem ludzie się często męczą. 



Polecam, ale później nie zdziwcie się, jak w przypadkowej pizzerii nie będzie wam smakować zamówiona pizza :P 

Jeśli Wolicie grubsze ciasto, to podwoić ilość składników.

Ciasto (1 duża pizza o śr. 40cm)
200g mąki
15g świeżych drożdży
½ łyżki cukru
110ml ciepłej wody (trochę mniej niż pół szklanki)
¼ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek


Wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego i wyrabiać 3 min.
Ręcznie: Rozrobić na zaczyn drożdże, w wodzie z cukrem. Do mąki dodać sól, później stopniowo dolewać zaczyn i oliwę, delikatnie mieszając. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, można podsypać odrobiną mąki, ale żeby nie było za twarde i nie kleiło się do rąk.
Wyrobione ciasto rozkładamy na blasze do pizzy posmarowanej oliwą, rozciągając je palcami, w razie potrzeby obsypać ręce mąką. Można też rozwałkować wstępnie ciasto na stolnicy. Odstawić i przygotować sos.

Sos pomidorowy:
200g passaty pomidorowej (puree z pomidorów, użyłam z kartonika), ew. krojone z puszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
zioła prowansalskie (lub bazylia, oregano, tymianek)


Do rondelka wlać pomidory, dodać oliwę, przecisnąć czosnek przez praskę, dodać sól i pieprz do smaku i zioła. Pogotować ok. 5 min.

Dodatki:
1 pierś z kurczaka
½ łyżeczki bazylii
¼ łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
łyżka oliwy

1-1,5 kulki świeżej mozzarelli
pół czerwonej papryki, cieniutko pokrojonej
oliwki, czarne, zielone
suszone pomidory, pocięte w paski
ew. kapary


Kurczaka pokroić w kosteczkę, włożyć do miski. Dodać bazylię, paprykę, sól i oliwę, wymieszać. Rozgrzać patelnię i dokładnie wysmażyć na niej kurczaka. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Na przygotowane ciasto wylać sos pomidorowy, zostawiając odstęp na brzegi ciasta, które trochę wyrosną. Ja zostawiam małe, ale jeśli lubicie grubsze, to zostawcie większy odstęp. Rozłożyć mozzarellę, kosteczki kurczaka, paprykę, oliwki, suszone pomidory i kapary. Odstawić na 3 min, aż ciasto się trochę podniesie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. C, na ok. 12 min.

Tutaj inna wersja, ulubionej już w domu pizzy ;)


21 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty na pizze;) mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką właśnie lubię najbardziej ;D a nie jak w niektórych pizzeriach gdzie ciasta jest 2x więcej niż dodatków i brzegi zajmują pół kawałka ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiedziałam że zrobienie spodu do pizzy jest takie proste ! Muszę wypróbować , też lubię cienki spód i dużo dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowa pizza <3 przepyszne dodatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię taki pizze: cieńki spód i dużo dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Yummy!! I like your blog! Hope you visit mine!

    OdpowiedzUsuń
  7. Szukałam sprawdzonego przepisu na cienki spód do pizzy. Dzieki! Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pizza prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pizzę, tylko szkoda, że nie można jej jeść codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wakacje, to taki czas, w którym obiecałam sobie upiec w końcu domową pizze. :D Twój przepis wygląda baardzo smakowicie no i jest na duuużąąa pizzę. ^^ :D

    OdpowiedzUsuń
  11. hi pretty! :-) I hope we can follow each others blog :-) I'd be glad ;-) please let me know :-) xoxo

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest idealne!
    Podana ilość składników to porcja dla dwóch osób.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pyszniutko! Robię taką cieniuuuuuuuusieńką z kurczakiem i jest mega!!! ;D Pozdro
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jadłem... A sos to istne niebo w gębie, znakomity. Nie spodziewałem się, że ze zwykłego piekarnika może wyjść tak dobre ciasto. Mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci taka wyszła, pozdrowienia :))

      Usuń
  15. Przepyszna!!! Drugi dzień z rzędu będziemy jeść.dzięki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wlasnie pizza zostala zjedzona! Super przepis, dzieki !

    OdpowiedzUsuń
  17. Hmmm... przyznam, że próbowałam zrobić pizzę z kurczakiem, ale za każdym razem efekt był jednak daleki od oczekiwanego. Jakby ten kurczak bezsmakowy, suchy, kiepski. Wychodzi Wam coś podobnego jak Farmerska w pizzerii Dominium? Bo coś podobnego chciałabym uzyskać :( A nie potrafię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy w jakich przyprawach obtaczasz kurczaka, mój nie był nadmiernie wysuszony, trzeba parę razy wypróbować :) Co do pizzy z sieciówki, to raczej nigdy nie wyjdzie Ci taka w domu, bo tam mają swoje sposoby na pizze, a składniki nie powiedziałabym, że lepsze. Domowa jest na jak dla mnie lepsza, z dobrej jakości dodatkami, to kwestia przestawienia się ;) Możesz podpatrzeć jakie mają dodatki, czy kurczak jest paprykowy, ziołowy, czy pikantny ilość sera też ma znaczenie.

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)