TRYB JASNY/CIEMNY

Pancakes z borówkami


Niektórzy ludzie myślą, że borówki amerykańskie nie dorównują w wypiekach polskim, że pozostają białe i bez smaku. Od razu wtedy wiem, że nie próbowali ich nawet w czymś zapiec.

Wystarczy wrzucić do naleśników, a zmienią się w plamki wypełnione ciepłym, intensywnie fioletowym sosem. Miękki, puszysty naleśnik i syrop, niczym płynne złoto. Wszystko jest, pora zacząć miło dzień.


Składniki (12 mniejszych lub 8 większych placków):
  • 2 jajka, oddzielone
  • 1 ½ szklanki mąki (użyłam po połowie pszennej i żytniej)
  • 2 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 250g borówek
  • syrop klonowy lub miód

Białka ubić na pianę. Do osobnej miski włożyć mąkę, żółtka, proszek, cukier, sól, mleko i olej. Wymieszać lub zmiksować na gładką konsystencję. Dodać borówki, pianę z białek i wszystko delikatnie połączyć. Rozgrzać suchą, dobrą patelnię, jeżeli to konieczne to smażyć na odrobinie oleju. Nakładać po 2 łyżki na mniejsze placki, po 4 na większe. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać z syropem klonowym lub miodem.

Żródło: Our kitchen


Komentarze

  1. Pancakes, borówki i lejący się syrop... Piszę się na to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placuszki to idealne rozpoczęcie dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. niewiarygodne,jak z kilku podstawowych kuchennych składników+letnich owoców można wyczarować coś tak klimatycznego,idealnego na poranek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś wspaniałego! Idealne śniadanie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam borówki a w placuszkach na ciepło są wspaniałe!
    a pancakes na medal! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takich ludzi sie po prostu nie słucha ;) placuszki wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Borówki są pyszne! Nie wiem czemu ale ja i chyba tylko ja..? czuję w nich lekki posmak mięty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O takim skojarzeniu jeszcze nie słyszałam, spróbuję się dopatrzyć następnym razem :)

      Usuń
  8. Muszę sobie kiedyś zrobić amerykańskie śniadanie, pancakes, bekon i syrop :) Znając moje zamiłowanie do boczku w dziwnych połączeniach smakowych na pewno mi podpasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie do takich połączeń podchodzę ostrożnie, ale jestem otwarta na nowe smaki. W takim razie na pewno spodobałaby Ci się kanapka amerykańska z masłem orzechowym, jabłkiem i bekonem, mam przepis, ale na razie boję się go wykorzystać :P

      Usuń
  9. Pięknie puszyste są te Twoje placuszki. A borówka amerykańska jak najbardziej na miejscu. Apetyt rośnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. o, jakie cudowne! takie puszyste, mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba już wiem co jutro zjem na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie śniadania, a borówki to jedne z moich ukochanych owoców :) śniadanko wspaniałe:)!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie to coś dla mnie ;) Muszę koniecznie je zrobić, bo Twoje przekonały mnie zupełnie ;) Piękne zdjęcia! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nsleśniki są chyba najlepszym co może spotkać człowieka. ;) mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy mozna borowki zamienic na banany? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A czy wyjda bez zadnych owocow bo chcialabym zrobic takie podstawowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak spokojnie, ale mogą być bardziej zwarte. Jak coś to na podstawowe możesz skorzystać jeszcze z tego przepisu:
      http://taniecsmakow.blogspot.com/2012/01/pancakes-amerykanskie-nalesniki.html

      Usuń
  17. przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku