TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka w słoiku po nutelli


 A jeśli najdzie Cię ochota na coś oryginalnego i z powiewem słodkiej fantazji? Pomyśl o słoiczku. Może być czysty na owsiankę z lodówki, po maśle orzechowym lub po czekoladowej nutelli. Absolutnie nie namawiam was do totalnego zasłodzenia, bo jestem zwolenniczką zdrowego żywienia, ale do szczypty szaleństwa w porannej owsiance. Na ściankach została ilość płaskiej łyżeczki nutelli i to zupełnie wystarcza, żeby wszystko smacznie się zgrało.



Pretekst, żeby kupić nutellę: dodać lodów śmietankowych, część do rogalików lub ślimaczków, a resztkę w słoiku zalać owsianką z kolorowymi dodatkami :)

Składniki:
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 miękka nektarynka
garść borówek
łyżka orzechów nerkowca, prażone
ew. łyżka jagód goji
słoik po nutelli (350g), na ściankach ok.1 łyżeczki

Do wrzącej wody w rondelku wsypać płatki i gotować chwilę, aż napęcznieją. Dolać mleko, wrzucić pokrojoną w kostkę nektarynkę i jagody goji. Gotować ok. 4-5 min, aż całość lekko zgęstnieje. Na koniec wrzucić orzechy, zamieszać i przelać do słoika po nutelli. 




Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł żeby wyjeść resztki nutelli:)) i to nie palcem, jak to zawsze robię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nic się nie marnuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej!
    Świetny pomysł! Muszę koniecznie tak zrobić następnym razem, zawsze mi szkoda tej nutelli ze spodu ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. też zużyłam część nutelli do rogalików, a teraz pusty słoik ;) muszę go wykorzystać do takiej owsianki! wygląda przepysznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie będę w odosobnieniu, ale nutella mnie jakoś nie kręci, czasem zjem, ale bez szaleństw ;) Za to owsianka to bomba witaminowa, borówki i jagody goji i od razu człowiek czuje się zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda genialnie, bardzo apatycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniaaam.
    ja wolę nie mieć nutelli w domu, pójdzie od razu, masło orzechowe teraz mam gorsze i tak bardzo go nie jadam, ale jadamxp

    OdpowiedzUsuń
  8. w słoiczku po nutelli jeszcze nie próbowałam! :D

    pewno dlatego, że u mnie jest ona raczej mnie 'na chodzie' niż masło orzechowe i...nawet nie mam jej pełnego(!) słoiczka w słodyczowej szafce, a jedynie jakieś tanie, czeko-podobne podróbki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. marze o tym, aby taki sloiczek znalazl sie u mnie w lodowce! ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwa śniadaniowa rozpusta. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki masz aparat?
    Bo wkurza mnie to,że u mnie takie piękne kolory nie wychodzą...;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikon D90 z obiektywem AF-S Nikkor 35mm1:1.8G, jest świetny do fotografii na makro :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku