niedziela, 10 czerwca 2012

Tarta z kremem pâtissière i truskawkami


Bardzo inspirują mnie desery kuchni francuskiej. Wszystkie te słodkości, nie dość, że są pyszne, to takie piękne i emanujące kunsztem cukierniczym. Jednym z klasyków jest tarta, którą skomponowałam zgodnie ze wskazówkami mistrzyni Julii Child. 

Kruche ciasto na tarty deserowe – Pâte Brisée, jest nieco twardsze od klasycznych tart, żeby nie rozmiękło od kremu. Krem cukierniczy- Crème Pâtissière, gęsty, troszkę podobny do budyniu, jednak szlachetniejszy i by nadać mu lekkości, można zmieszać go z ubitą śmietaną. Świeże owoce - truskawki i błyszcząca glazura morelowa. Z moich spostrzeżeń, takim ciastem nie mogą poszczycić się przypadkowe cukiernie, czy kawiarnie. Dlatego zachęcam  was, aby samemu zgłębiać tajniki francuskich łakoci, zarówno w wyrabianiu i smakowaniu.

Kruche ciasto -  Pâte Brisée
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 85g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki (żeby było plastyczne)
  • ¼ szklanki zimnej wody

Wrzucić do miski mąki, sól i masło, rozdrobnić rękami lub mikserem ze stalowym ostrzem w trybie pulsacyjnym. Dodać zimną wodę i wyrabiać gładkie ciasto. Jeśli potrzeba można dodać odrobinę mąki lub wody. Uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min (maksymalnie do 2 dni).

Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy ok. 24 cm i rozłożyć je w formie do tarty, dobrze jest pomóc sobie, nawijając je na wałek i rozwijając na formie (ja używam takiej z wyjmowanym dnem). Docisnąć ciasto do spodu i boków naczynia. Boki powinny sięgać maksymalnie do wysokości 1 cm. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 20 min (w tym czasie można przygotować krem).

Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Formę z ciastem przykryć folią aluminiową, dociskając do spodu i boków. Nasypać do środka i przy brzegach obciążenia np. z fasoli lub grochu, żeby środek się nie wybrzuszył, a boki nie opadły. Piec 10-15 min. Usunąć folię i obciążniki i wstawić z powrotem do piekarnika na 4 min.

Krem cukierniczy - Crème Pâtissière
  • 3 żółtka
  • ¼ szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • ¼ szklanki mąki, przesianej przez sito
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 1 łyżka zimnego masła (pokroić na 3 platry)

Ubić żółtka mikserem, w rondlu z grubym dnem, dodając cukier i sól. Kontynuować, aż masa stanie się bladożółta i zgęstniej. Dodać mąkę, ciągle ubijając. Dalej ubijając wlewać stopniowo mleko. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia,mieszając, a potem zmiksować jeszcze przez kilka sekund, żeby pozbyć się grudek. Mieszając drewnianą łyżką, gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. 
Zdjąć z ognia i dodać masło, można jeszcze delikatnie zmiksować. Przełożyć do miski. Ostudzić, mieszając co jakiś czas, żeby nie utworzyły się grudki. Przykryć szczelnie krem folią spożywczą, tak aby stykała się z jego powierzchnią, wtedy nie utworzy się kożuch. Wstawić do lodówki.  


Dodatkowo:
  • ½ szklanki ubitej śmietany kremówki*
  • Truskawki, pokrojone w plasterki

Glazura morelowa:
  • 2 łyżeczki konfitury, dżemu z moreli
  • 1 łyżeczka wody

Schłodzony krem dokładnie wymieszać z ubitą śmietanką, na lekką masę. Przelać na ostudzone ciasto i rozłożyć na wierzchu truskawki. 
Konfiturę z moreli umieścić w rondelku z łyżką wody i podgrzać, żeby stała się płynna. Posmarować nią truskawki i włożyć tartę do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Całość najlepiej smakuje na drugi dzień, bo krem już dobrze stężeje, spód delikatnie zmięknie i smaki się przegryzą.

*śmietankę można pominąć i nałożyć sam krem, ale z jej dodatkiem staje się on lżejszy i delikatniejszy w smaku.





19 komentarzy:

  1. bajeczna tarta, pieknie Ci wyszla (:

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione połącznie ! <3 piękne dzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna! kocham takie połączenia słodkiego kremu i truskawek, mam nadzieje że jeszcze trafi mi się jakaś okazja, żeby to wypróbować przed końcem truskawkowego sezonu ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda, jakby miała się rozpłynąć w ustach, wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi slinka cieknie.....moge kawalek? ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałek nie wystarczy, od razu muszę zapakować dwa ;)

      Usuń
  6. cudownie kusząca! ach, pełna smaku.
    wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. A pachnie niesamowicie, zwłaszcza spód zaraz po upieczeniu :)

      Usuń
  8. Baaardzo spodobała mi sie ta tarta !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam krem z tego przepisu i wyszedł przepyszny! A muszę się przyznać, że w kuchni raczej mi nie idzie...podziwiam Twoje kulinarne cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, staram się właśnie jakoś dobrze i w miarę prosto te przepisy przekazywać. Cieszę się, że krem wyszedł :))

      Usuń
  10. Nareszcie dowiedziałam się co innego poza bitą śmietaną, kremem z mascarpone lub budyniem może być w moich ulubionych tartach! Och, jak tylko będą truskawki testuję ten krem!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)