poniedziałek, 25 czerwca 2012

Mojito


Ciepłe promienie słońca, otulają kamienny taras z gronem radosnych ludzi… Grill, łosoś pieczony na cedrowej desce, hamburgery. Lubię takie miłe popołudnia, kiedy nie mam poczucia, że goni mnie czas i mogę się zrelaksować, sącząc orzeźwiającego drinka, który jest dopełnieniem całej organizacji.

Mojito (czyt. Mohito) jest dla mnie nielicznym z rzeczywiście dobrych drinków. Jest pochodzenia kubańskiego o słodko-kwaśno-miętowym smaku. Polecam i przedstawiam niezawodną metodę, którą ilustruje mój osobisty specjalista w tym zakresie :)


Składniki:
  • Biały rum
  • Woda gazowana
  • Limonki
  • Świeża mięta
  • Brązowy cukier
  • Lód
Potrzebne akcesorium : tłuczek z ząbkami do drinków (do kupienia w Tesco), ew zwykły
Limonki pokroić na ósemki, miętę opłukać i porwać na listki.

1. Do szklanki włożyć 3 kawałki limonek.

2. Wsypać 2 łyżeczki brązowego cukru (można dać więcej, zależy jak słodkie lubicie). Przez cukier uzyskuje się taki brunatny kolor.

3. Dodać parę listków świeżej mięty (ok. 6)

4. Wszystko bardzo dokładnie ugnieść tłuczkiem, żeby z limonek wycisnąć soki, a cukier się nieco rozpuścił

5. Nalać białego rumu do 1/3 wysokości szklanki (wersja średnio mocna) 
6. Włożyć parę kostek lodu, można go również pokruszyć

7. Dopełnić wodą gazowaną i dokładnie wymieszać.

Gotowe !


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam mojito, latem to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne zdjęcia ;]
    mojito chyba lubię najbardziej z drinków.

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanko - wprawdzie nie o mojito, ale... czy owsianka z lodówki była gęsta jak ją robiłaś? i kremowa? bo moja nie :( tzn, żeby mleka i płatków było 2/3, musiałam wlać ponad szklankę mleka, tylko na pół szklanki płatków, więc nawet po całej nocy w lodówce owsianka nie zgęstniała, tylko wylewało się z niej mleko... no chyba że tak ma być?
    z góry dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja była dosyć gęsta i kremowa, coś o konsystencji serka waniliowego. Może użyłaś za duży słoik, ale i tak powinno być dobrze, jeśli do słoika wsypiesz 1/3 płatków i dopełnisz 2/3 mleka i oczywiście 3 łyżki jogurtu, bo on jest potrzebny do gęstszej struktury. W takim razie spróbuj może dolać trochę mniej mleka, ale zostaw taką ilość jogurtu. Jeszcze jedno, płatki muszą być najgrubsze, czyli "górskie". Sprawdź wszystkie te rzeczy i powinno wyjść, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. uwielbiam tego drinka :)
    przepiękne zdjęcia poglądowe "jak zrobić" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 100000 punktów za oryginalną Havana Club! Uwielbiam ten drink ale tylko i wyłącznie z oryginalnym rumem kubańskim :)Jakże bym się teraz takiego napiła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie pije alkoholu ale wyglada super, do tego swietne zdjecia z przygotowan ;p

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)