wtorek, 5 czerwca 2012

Ciasto z musem rabarbarowo- truskawkowym

-->
Dobrze jest popatrzeć na ciasto, niczym z retro cukierni, już którego sam wygląd rozczula i dodaje nam podziwu w oczach łasuchów. Jest za to szybkie do zrobienia i praca przy nim to sama przyjemność. To ciasto w sam raz odegrało rolę na świętowanie dnia dziecka, a uważam, że równie dobrze może towarzyszyć innym letnim przyjęciom. Ciasteczkowy spód łączy się z delikatnym, owocowym musem, który ma konsystencję podobną do pianki, czy miękkiego ptasiego mleczka, a słodycz truskawek przełamana jest przez kwaskowy rabarbar.

Składniki:
  • 500g rabarbaru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 torebki żelatyny (po 9g)
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 szklanki rozgniecionych ciasteczek herbatników np. digestive
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 1 szklanka śmietanki 36 %

Rabarbar kroimy na 2-3 cm kawałki, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy ¼ szklanki wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu (rabarbar powinien być miękki), a potem miksujemy. 
Namaczamy żelatynę w ½ szklanki zimnej wody (według przepisu na torebce), rozpuszczamy ją, podgrzewając, dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy wszystko ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Mieszamy ciastka z masłem, rozkładamy je na dnie formy na tartę (lub tortownicy) o średnicy ok. 23 cm i dociskamy ręką, tak aby powstała równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy.

Ubijamy śmietankę i dodajemy do gęstniejącej masy rabarbarowej. Powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z ciastek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty i truskawkami.



16 komentarzy:

  1. Koniecznie musze zrobic - wyglada tak delikatnie i pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze jest popatrzeć.. ale najlepiej jest zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. tak pięknie wygląda, że aż żal było by jeść :D chociaż jak bym zaczęła jeśc, to chyba nie skończyła! cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, bardzo wciąga i ciężko skończyć na jednym kawałku :)

      Usuń
  4. Wygląda wprost zniewalającooooo !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. bajecznie sie prezentuje !
    z checia podkradlabym jeden kawalek (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, takiego jeszcze nie widziałam. Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już takie cudo kosztowałam, koleżanka zrobiła ostatnio innej na urodziny! :) było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie! Chętnie bym zjadła (duży) kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki kolor <3 poproszę kawałek tego cuda! ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)