niedziela, 6 maja 2012

Pełnoziarniste bananowe pancakes


Tradycyjne pancakes na pszennej mące, jedzone jedynie z masłem i syropem klonowym, są proste, smaczne i zadowalające. Jednak mają one wiele wariacji, tak samo jak naleśniki z nadzieniem, czy wszelkiego rodzaju omlety.
Ta propozycja jest u mnie, jak na razie, na pierwszym miejscu pankejkowego podium. Składniki idealnie współgrają, a pełnoziarnista mąka nadaje im ciekawego smaku i sprawia, że są bardziej sycące. Jeżeli i wy poszukujecie swoich śniadaniowych perełek, to zachęcam do przetestowania mojego laureata :D

Składniki (1 porcja – 3 placki):

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Szczypta sody
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka stopionego masła


Zmieszać razem suche składniki, dodać mleko i masło. Od banana odkroić parę plasterków i odłożyć na bok, a resztę pociąć na duże kawałki i trochę ugnieść, nie na zupełną paćkę. Banana dodać do masy i wymieszać do połączenia się składników. Ważne, żeby były widoczne kawałeczki banana. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową i nakładać ciasto. Z podanych składników powinny wyjść 3 średnie placki. Smażyć na złoty kolor. 

Na placki położyć parę plasterków banana, posypać cynamonem i polać syropem klonowym lub miodem.



17 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo puchato i smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm uwielbiam <3
    śliczny kubek ! *_*

    OdpowiedzUsuń
  3. czesc... widze , ze dzielimy pasje gotowania .... ja z kolei uwielbiam wloska kuchnie... mam nawet maly kanal na youtubie .. zapraszam do skonsultowania doswiadczen P.S.fajowskie fotki .. .. na youtube jestem pod STYLEBYMISIA buziaki z Wloch

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie jedne z moich ulubionych- najmniej skomplikowane, ale za to jaki smak ;)Uwielbiam jak wychodzą takie idealnie pulchniutkie!

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno wypróbuje ;) uwielbiam zdrową, prostą kuchnie, chcemy więcej! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ja też uwielbiam i niedługo zacznę więcej działać w tym temacie, bo trochę zastój mi się zrobił :)

      Usuń
  6. Własnie dzisiaj pichcę podobne! Zapraszam na mojego bloga http://idaposilki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjne. Zamiast masła dodałam oleju zwykłego. Myślałam, że brak jajka to jakaś pomyłka ale to nie była pomyłka. Wyrosły mi dorodne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie te wychodzą mi zawsze przepyszne, a też myślałam, że bez jajka będzie dziwnie, a tu proszę :))

      Usuń
  8. Dziękuję za przepis, dzisiaj będę próbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygladaja super.brak jajka tez mi sie podoba :) jutro zrobie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zamiast masła dodać olej? Masz często w swoich przepisach stopione masło, ale one jest w tak małych ilościach, że się zastanawiam jak u Ciebie wygląda proces topienia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać olej. Masło roztapiam w kubku w mikrofali lub możesz przed smażeniem placków wrzucić kawałek masła na patelnię, tylko do rozpuszczenia i przelać je od razu do kubka lub miski.

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)