środa, 30 maja 2012

Owsianka budyniowa


Truskawki, to dla mnie owoce, które spełniają podobną rolę, co muza dla artysty. Pasują do tylu rzeczy, że nie sposób ich unikać, jeśli leżą takie świeżutkie w zasięgu wzroku. Od dawna chciałam spróbować budyniową owsiankę z pomysłu slyvvi, ale nie miałam odpowiednich kompanów do jej prezentacji. Korzystajcie z truskawkowego sezonu i skosztujcie tej przepysznie kremowej propozycji.

Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
2/3 szklanki wody (lub mleka)
½ szklanki mleka
1 łyżka budyniu waniliowego 

Dodatki:
garść truskawek
łyżka orzechów włoskich
łyżka nasion goji

W rondelku zagotować wodę (lub mleko). Wsypać płatki i gotować. W ½ szklanki zimnego mleka rozpuścić dokładnie proszek budyniowy, żeby nie było grudek. Gdy płatki napęcznieją wlewać powoli mleko z budyniem, cały czas mieszając (opcjonalnie posłodzić). Chwilę trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Podawać z pokrojonymi owocami i  innymi dodatkami.

15 komentarzy:

  1. pycha ;) a jak duza porcja wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miska była średnia, nie jakaś malutka. Było ok. 350 ml całej owsianki. Jak coś to zawsze można dorzucić więcej dodatków. Ale była w sam raz :)

      Usuń
  2. Jedzonko w moim stylu!
    Koniecznie musze sprobowac:))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to połączenie <3 pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale sniadanie! Ciekawa jestem, czy udalaby sie z angielskim custard w proszku zamiast polskiego budyniu... Bedzie trzeba przetestowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, bo chodzi o to, żeby wyszła kremowa konsystencja, a podejrzewam, że ten custard to też do takich celów :)

      Usuń
  5. w budyniowych owsiankach brakuje mi wyrazistości, orzechy i truskawki to jest to :) już wiem, co jutro zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam budyniową z jagodami i migdałami. Taka też z pewnością jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda baardzo, ale to baaardzo kremowo. :) i tak gęsto - jak lubię. ^^ muszę spróbować z budyniem - akurat mam napoczęte opakowanie krówkowego. :)

    a krem był swego czasu dostępny w Biedronce, ale jakoś go unicestwili. Tym razem zakupiłam go w Intermarche, ale widziałam go też w sklepach sieci Społem, a nawet w Piotrze i Pawle. Z tej serii poza Kakaowo-bananowym jest też smakTruskawkowo-śmietankowy, Kakaowo-orzechowy, Czekoladowy z ryżowymi chrupkami i chyba Czekoladowo-mleczny... hmmm, a firma Kruger. :) Tutaj ich stronka --> http://www.kruger.pl/pl/oferta/kremy.php

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż żałuję, że dopiero teraz trafiłam na Twój blog! Tyle pysznych inspiracji mnie ominęło. Ale teraz zamierzam to nadrobić i wykorzystać szczególnie te genialne przepisy na owsianki. Obłędnie wyglądają, a co do wrażeń smakowych, to nie mam najmniejszych wątpliwości. Od dziś jestem Twoją stałą fanką. Owsiankożercy, łączcie się!!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, super i jeszcze raz super. Ostatnio moje śniadanie to właśnie owsianka, nnie wpadłabym na to żeby dodać budyniu!Co za innowacja i jutro na pewno spróbuję...:) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam dziś z wodą, następnym razem spróbuję na mleku... bo mimo, że woda wyparowała - ciągle czułam jej smak :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam już kilka razy, PRZEPYSZNA ! Dziękuję za przepis :D

    Pozdrawiam,
    Zosia

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej jeszcze nie jadłam. Jutro ją zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)