niedziela, 20 maja 2012

Muffiny z rabarbarem i orzechami włoskimi


Długo nie mogłam zdecydować się na wybór jednych z wielu muffinek z rabarbarem. Wśród różnych połączeń smakowych, wybrałam to od Marthy Stewart, która jak zwykle mnie nie zawiodła. Właśnie takich muffinek szukałam, idealnych, dobrze wyrośniętych i przede wszystkim wilgotnych. 

Powróciłam do swoich korzeni, od których zaczęła się moja pasja do pieczenia. Zjeść taką domową babeczkę po wielu miesiącach abstynencji to zaskakująca radość i nasuwające się pytanie, dlaczego na tak długo zaprzestałam ich pieczenia? Zapomniałam jakie jest powołanie takiej muffinki i wreszcie odnalazłam utracony sens ich pieczenia. Otóż łagodzi obyczaje i koi zszarpane codziennością nerwy.
Bardzo polecam, bo wychodzą jak te z idealnych wyobrażeń o muffinach. Rabarbar oczywiście równoważy słodycz ciasta, które jest sycące i przepełnione orzechami.

Składniki (8 muffinek):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki brązowego cukru (można dać więcej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • ½ szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
  • 1 kopiasta szklanka pokrojonego rabarbaru
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Posypka:
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki cynamonu

W dużej misce zmieszać składniki suche, w mniejszej mokre. Wmieszać mokre do suchych, żeby powstała gładka masa. Dodać pokrojony rabarbar i orzechy. Formę do muf finek wyłożyć papilotkami lub papierem do pieczenia i nakładać masę do pełna. Zmieszać składniki posypki i rozprowadzić ją na muf finkach. Piec 25 min w temp. 190 st. C. Dobrze wystudzić, wtedy lepiej odchodzą od papierków.


13 komentarzy:

  1. Kupiłam wczoraj silikonowe foremki na babeczki jak kupię rabarbar to postaram się je upiec.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te Twoje pyszne wypieki!
    muffiny wyglądają cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaranekporanek20 maja 2012 13:14

    zjadlabym muffinke =.=

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ one wyglądają! Nie wiem jak to się stało, że nie piekłam jeszcze muffinek z rabarbarem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar z orzechami? Ciekawe połączenie, muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie muffinki to ja zawsze i wszędzie. Cudownie musi się łączyć kwaśny rabarbar z chrupkością orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chodzac na targ przekonalam sie jak Polacy kochaja rabrabar, kolo 10 juz nigdzie go nie ma ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiscie! Wygladaja idealnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy w przepisie nie ma rzadnego tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi !!! Już poprawiam :))

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)