wtorek, 1 maja 2012

Małpi chlebek


Cynamon to dodatek, który sprawia, że wszelkie wypieki smakują jak wspomnienie przytulnych dni, okraszonych ciepłem ukochanych osób i uśmiechem. Nie da się przejść obojętnie obok tak obłędnego zapachu.
Małpi chlebek? Chyba wszystko jasne, bo ciasto jest w postaci kuleczek, które każdy może sobie oderwać rękami, więc nie wymaga żadnych przyborów do krojenia. Najlepszy jeszcze ciepły z piekarnika na stół i wprost do szeroko rozpostartych, gotowych do rozrywania pokarmu rąk naczelnych – czyli dokładnie tak , do nas, ludzi :D

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 1¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g)
  • 1 jajko
  • 75g masła
  • 80g cukru
  • szczypta soli
Na posypkę:
  • 60g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 

Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i rozetrzeć w rękach, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, łyżeczkę cukru, drożdże. Stopniowo wlewać letnią wodę i wyrobić ciasto. Można też wszystko zmiksować w robocie kuchennym.
Ciasto wyrabiać na lekko oprószonej mąką powierzchni, powinno powstać gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok. 20 min, przykrywając miskę ściereczką.
Ciasto wyjąć, krótko zagnieść i formować średnie kuleczki, powinno wyjść ok. 16.
Wszystkie składniki na posypkę wymieszać. Kuleczki obtaczać w posypce i układać w tortownicy - śr. 26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce.
Piec 30 min. w temp. 200 st. C.

inspiracja u 'domowego kucharza'


 

6 komentarzy:

  1. zapisuję przepis i muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj uwielbiam małpi chlebek zwłaszcza zamoczony w maśle i obtoczony w cynamonie i cukrze <3
    I jedzony jeszcze ciepły palcami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm jest wspaniały!
    wyciągam rączkę po kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, cieplutki, cynamonowy i do odrywania, niczego więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, gdyby pora była nieco wczesniejsza to już bym taki robiła, narobiłaś mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)