środa, 2 maja 2012

Bułeczki z parmezanem

-->
 Kto nie lubi zapachu wypiekanego pieczywa na śniadanie. Sam fakt, że komuś się chce wstać wcześniej i zrobić świeże, pachnące bułeczki jest cudowny. Jest to jedna z idealnych propozycji śniadaniowych, którą wam dzisiaj chcę przybliżyć.

Bułeczki te robi się i piecze błyskawicznie, więc nawet nie musicie wstawać jakoś dużo wcześniej, żeby uszczęśliwić bliskich. Jak dla mnie są idealne. Nie z tych napuszonych, drożdżowych, ale z kruchych, włoskich  i lekkich w każdym kęsie. Nie da się tego opisać, trzeba spróbować, bo warto. Ja na pewno upiekę jeszcze nie raz, a za ten przepis dziękuję Marcie :)

Składniki (6 bułeczek):
  • 1,5 szklanki dowolnej mąki (dałam żytnią)
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 80g masła
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • świeżo zmielony pieprz
Rozgrzej piekarnik do 220*C.
W misce średniej wielkości zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, parmezan, sól oraz cukier.
Zimne masło pokrój w bardzo małe kawałki lub zetrzyj na tarce z większymi oczkami, po czym dodaj je do miski wraz z mlekiem (zostaw kubeczek z resztkami mleka, posłuży ono potem do posmarowania bułeczek na wierzchu). Drewnianą łyżką połącz składniki , po czym posyp ręce mąką i ugnieć ciasto w misce.  Jeżeli będzie zbyt kleiste, podsypać mąką.
Posyp płaską powierzchnię mąką, przełóż na nie ciasto, delikatnie ugnieć kilka razy, po czym uformuj prostokąt o wysokości około 2 cm i potnij nożem, by uzyskać niewielkie kwadratowe bułeczki.
Przełóż je na tacę przykrytą papierem do pieczenia, posmaruj wierzch każdej odrobiną mleka (dzięki temu wierzch będzie ładnie zarumieniony), posyp świeżym pieprzem i piecz przez 12-15 minut.

Bułeczkę przekroiłam posmarowałam majonezem, na to szpinak (lub jakaś sałata), pomidor, jajko sadzone i kiełki. Pasuje dodać przypieczony na patelni bekon.







4 komentarze:

  1. wygląda wyśmienicie ;) napewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. niegdy nie pieklam bulek- blad ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to najwyższy czas, zwłaszcza, że te są naprawdę proste, szybkie i takie smaczne ! :)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)