środa, 25 kwietnia 2012

Tosty francuskie z bananem i masłem orzechowym

Z tostami jest trochę jak z owsiankami, można jeść je z różnymi dodatkami i nigdy się nie znudzą. Tosty mają jednak większą pulę wariacji, bo chętnie jemy je na słodko, jak i na słono, a owsianki raczej na słodko. 
Tych tostów chyba nie trzeba zbytnio zachwalać, bo ich wygląd mówi sam za siebie: "Zjedz mnie"!!! O tak, raz na jakiś czas, takie śniadanie pozostaje długo w pamięci i sprawia, że rozpływamy się z zachwytu, niczym masło orzechowe na ciepłym toście :) Nie muszę chyba polecać, to trzeba spróbować !

Składniki (2-3 trójkąty):
  • 2-3 kromki kwadratowe chleba*
  • 1 jajko
  • cynamon
  • pół pomarańczy
  • masło do smażenia
  • masło orzechowe 
  • banan
  • syrop klonowy lub miód
*wasz ulubiony, kwadratowy. Użyłam pszenno-słonecznikowego, był trochę mały, więc można zrobić też z dwóch dużych kromek.

Jajko wbić do miseczki, dodać szczyptę cynamonu i startą skórkę z pomarańczy. Rozbełtać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, kromki maczać w jajku z obu stron i kłaść na patelnię. Smażyć po ok. 2 min z każdej strony, na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Każdą kromkę smarować masłem orzechowym i przekroić na skos. Na jednym skosie kłaść plasterki banana i przykryć drugą częścią chleba.. Z pomarańczy wycisnąć parę łyżek soku i wymieszać z syropem klonowym lub miodem. Pasuje podanie z plasterkami pomarańczy.




12 komentarzy:

  1. Jejku, boskie! Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł, a tosty francuskie bardzo lubię :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię często pomarańczowe tosty francuskie, z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki :) To jest dopiero aromat! A połączenie banana i masła orzechowego epickie wręcz! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie przepisy zasługują na uwagę. Też bym nigdy nie wpadł na taki pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. czy może być coś lepszego na śniadanie?nieeee:)Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę na jutrzejsze śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wygladają obłędnie! napewno tak też smakują ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. ooooooo, moje ulubione smaki, ale tego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to były ulubione kanapki Elvisa Presleya - pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)