TRYB JASNY/CIEMNY

Owsianka ze smażonymi bananami


Jak widzicie, pomysłów na owsianki mi nie brakuje i ciągle nie mam jej dość. Forma w jakiej dodaję tu banany jest, oczywiście niespotykana, ale za to bardzo, bardzo smaczna. Owoce zmieniają swoją strukturę na bardziej mazistą i rozpływają się w ustach. Polecam spróbować nowego wariantu :)

Składniki:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • mały banan
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • parę migdałów
Do gotującej się wody wsypujemy płatki, po chwili dolewamy mleko (regulujemy gęstość, jak lubimy) i gotujemy do napęcznienia. 
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy posiekane migdały i prażymy, aż będzie się ulatniał przyjemny zapach i  orzechy będą brązowieć (byle nie czernieć). Zdejmujemy migdały i na patelnię nakładamy pół łyżeczki miodu. Banana przekroić wzdłuż i na pół, żeby były cztery paski. Układać na miodzie, smażyć na złoty kolor. Delikatnie potrząsać i przewracać, uwaga, żeby nie zrobić paćki. Przełożyć do miski z owsianką, dodać serek wiejski i prażone migdały.



Komentarze

  1. taaak, zdecydowanie muszę wypróbować wsadzić banana do owsiany właśnie w taki sposób. :) to nawet szybciej niż kroić w plasterki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie, taka mała zmiana w postaci smażonego banana a nie zwyczajnie pokrojonego i tak duża różnica w smaku. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. owsinki górą! jeszcze z takimi dodatkami! mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi nigdy nie wychodzi jakos tyle owsianki z 3 łyzek haha, moze mam jakieś mniejsze ;P

    ale smakowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może ja dolewam potem jeszcze mleka, bo ciągle wydaje mi się za gęsta i wychodzi potem więcej, hehe :D

      Usuń
  5. Pyszne te banany a to wszystko z płatkami i u lubionym serkiem .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku