TRYB JASNY/CIEMNY

Francuska zupa cebulowa

-->

Nie wiem czemu, ale bardzo lubię przepisy kuchni francuskiej. Może przez to, że zawiera tak szlachetnie dobrane składniki… może to mój sentyment do tego kraju, przez wielogodzinną naukę języka francuskiego w szkole… , a może po prostu dlatego, że potrawy tej kuchni są naprawdę smaczne i do zrobienia dla każdego, kto dopiero poznaje jej tajniki.

Zazwyczaj nie jadam zup, wolę zjeść coś na drugie danie, a obydwa mi się nie zmieszczą, więc wybieram drugie :P Jednak, gdy do wyboru mam tą zupę, nie mam chwili zastanowienia. Jest pyszna, obowiązkowo z przypieczoną serową grzanką na wierzchu. Można ją zmiksować na gładką konsystencję, ale ja wolę taką z miękkimi cząstkami cebuli.
Z przepisu Helen Burdett.

Składniki:
60g masła
900g cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki
2 łyżeczki cukru
60g mąki (3 łyżki)
1,5 l rosołu z kurczaka lub z kostki
Sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
140 ml wytrawnego białego wina

Bagietka, pokrojona na grube kromki
30g startego sera żółtego (najlepiej Gruyere lub Cheddar)

W dużym garnku rozgrzewamy masło. Mieszając dodajemy cebulę oraz cukier. Smażymy bez przykrycia na małym ogniu ok. 15-20 min dopóki cebulka nie zrumieni się. Mieszając dodajemy mąkę i gotujemy ok. 1 min.
Stopniowo dodajemy rosół, dokładnie mieszając by uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz dodajemy białe wino. Doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy gaz, garnek częściowo przykrywamy i gotujemy 30 min. Na koniec, zupę można zmiksować blenderem na gładko, Ja zostawiam połowę w cząstkach.
W tym czasie przygotowujemy grzanki – kromki bagietki smarujemy masłem lub oliwą, posypujemy serem i pieczemy na blasze, w nagrzanym piekarniku, aż ser się rozpuści.
Zupę rozlewamy do talerzy, kładąc na wierzch po 2 grzanki.



Komentarze

  1. Uwielbiam zupę cebulową! Bardzo fajne zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tak przyrządzoną cebulową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zupę cebulową. Wygląda bardzo pysznie i zdjęcia są również piękne. Zazdroszczę nauki francuskiego w szkole!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, bardzo lubię a dawno nie robiłam . Dzieki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię cebulową, ale tak dawno nie jadłam! nawet nie wiem, czemu. może zapomniałam?
    świetna propozycja. i jak ładnie podana ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia :) Pyszna zupka :) Uwielbiam cebulową :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja nie uczyłam się francuskiego, nigdy we Francji nie byłam a jednak kuchnię francuską lubię bardzo :)
    Zupa cebulowa to chyba numer jeden - i ta grzanka na wierzchu z przypieczonym serem..mmm!

    OdpowiedzUsuń
  8. brzmi pieknie, jak ich jezyk :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis - właśnie gotuje ta zupkę i nie mogę sie doczekać. Dobrze, ze mam białe wino.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku