sobota, 21 kwietnia 2012

Domowa galaretka tropikalna

-->
Ostatnio dużo rzeczy które można kupić w sklepie na gotowca, przyrządzam w domu. Wiem przynajmniej co używam do przepisu i nie martwię się, czy nie ma w tym jakiejś chemii. Poszłam tym torem i postanowiłam zrobić domową galaretkę z samych naturalnych składników. Wyszła wyśmienita, użyłam soku grejpfrutowego, ale z powodzeniem można użyć innego, tylko żeby był w miarę przeźroczysty. Bardzo posmakowała mi ta tropikalna galaretka, która idealnie łączy się z dodatkiem jogurtu i pokruszonych ciasteczek. Yummy !!!

Składniki (4 porcje):

  • 400ml soku grejpfrutowego
  • 100ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 duży czerwony grejpfrut*
  • 1/3 świeżego ananasa (lub 4 plastry z puszki)
Do przybrania:
  • Jogurt grecki
  • Ciasteczka np. włoskie cantucci

*polecam nieco słodszą odmianę Florida (dostępne w Simply)

Uwaga! Świeżego ananasa należy pociąć w kostkę i włożyć do gotującej się wody w rondelku. Gotować ok.4 min  i odlać wodę. Chodzi o to, żeby zdenaturować enzymy, które są w ananasie, bo inaczej galaretka nie stężeje. Tak działają również kiwi i papaja.

Do garczka wlać sok z wodą i cukrem i zagotować. Zestawić z gazu i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić całkowicie.
Grejpfruta całkowicie obrać z białych części i razem z ananasem podzielić na 4 szklanki.
Rozlać wystudzoną galaretkę i włożyć do lodówki, aż stężeje.
 Udekorować.

8 komentarzy:

  1. Jak dotąd byłam przywiązana do galaretek Castello z Lidla, Twoja propozycja własnej galaretki tak bardzo mi się podoba, że następnym razem spróbuję zrobić ją sama, ale z jogurtu naturalnego Pilos i ciastek owsianych Tastino nie zrezygnuję, po prostu uwielbiam produkty Lidl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda super :) zapraszam na szybkozjesc.pl

      Usuń
  2. uwielbiam galaretkę z owocami! ;) domowa najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada super i domowa ;) ''


    ostatnio tez mam schizy na wszystko co domowe ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. galaretka z owocami na deser nigdy nie wyjdzie z mody ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się, domowe lepsze. Ja również staram się robić samodzielnie co tylko można :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś była galaretka z liczi. Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł z liczi, tylko trzeba je najpierw upolować :)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)