TRYB JASNY/CIEMNY

Brownie z czerwonej fasoli i bananów

-->
Zjadłabym coś czekoladowego… , ale nie, no bo się znowu odłoży. Czyż to nie dylematy większości z nas? Wiadomo, że od czasu do czasu coś słodkiego i kalorycznego nie zaszkodzi, gorzej jeśli to ‘od czasu do czasu’ zamienia się w codziennie. Dlatego ogromnie się uradowałam, gdy zobaczyłam ten przepis w magazynie Shape, w artykule o diecie wegańskiej. To dieta, która eliminuje wszystko co jest pochodzenia zwierzęcego, więc nie mogłabym na nią przejść, bo bez jajek i ryb nie przeżyję :P
Ciasto jest bardzo smaczne, moją ochotę na słodkie zaspokaja, naprawdę przypomina trochę Brownie, ale jest delikatniejsze, wyczuwa się bogactwo zdrowia i tych aromatycznych składników. Żegnajcie wałeczki, witajcie obcisłe bluzeczki :D

p.s. Najlepsze mocno schłodzone w lodówce, naprawdę polecam ! 

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli (lub czarnej)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • ¼ szklanki kakao
  • Łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki orzechów włoskich, laskowych


Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Fasolę zmiksować blenderem, dodać banany i ponownie zmiksować. Dodać resztę składników i wymieszać.
Formę o śr. 20 cm (lub 20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć równo masę.
Piec 30 min w temp. 150 st.C.
Ostudzić i schłodzić w lodówce, wtedy jest najlepsze :)



Komentarze

  1. Tak po prostu? Mocno czuć fasolę?
    Musze spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolę wiadomo trochę czuć, głównie dlatego, że wiemy, że ona tam jest:) Ale przenika się ze smakiem bananów i kakao. Ogólnie 'ciasto' dobre jako np. drugie śniadanie polane jogurtem i jest bardzo sycące. Na pewno nowe doświadczenie smaku :D

      Usuń
  2. ooo może być dobre! tak wyglada ;)
    haha ostatnie zdanie dobre ! ;D
    też nie przeżyłabym bez jajek, ryb ... ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :)Ja kilkukrotnie robiłam fasolowe ciasta-brownie również.Zauważyłam,że zależy od rodzaju fasoli,czy czuć jej posmak,czy też nie.W każdym razie u mnie zawsze wcinane były po ostatni okruszek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak szczerze, to polecasz ten przepis? ja juz eksperymentowalam z fasolowymi wypiekami na slodko i szczerze mowiac moje fasolowe kakaowe muffiny byly dosc niedobre. kakao zle sie laczy z fasola, a moze to wina tego ze nie mialam w przepisie bananow?

    pytam, bo chcialam sprobowac, a boje sie kolejnego nie wypalu. zreszta nawet moje muffiny zamiescilam na swoim blogu ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dużo zależy od gustu, ale z czystym sumieniem mogę je polecić, bo tutaj akurat składniki dobrze się komponują. Właśnie banany robią robotę, bo ich smak przyćmiewa fasolowy posmak. Jak dla mnie, to było warto i mówię szczerze :)

      Usuń
  5. Zrobiłam wczoraj. Pyszne jest :). Fasolki właściwie nie czuć, natomiast w moim odczuciu brownie smakuje jakby było zrobione z prawdziwej gorzkiej czekolady. Dziękuje za przepis :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam takie pytanko czy można w tym cieście zastąpić banany jakimś innym owocem lub składnikiem ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, myślę, że na pewno mogłoby to być awokado, a spróbowałabym też z mango. Chodzi o to, żeby miało podobną konsystencję do miąższu banana :)

      Usuń
  7. No i pysznie wyszło! :) Spróbuję też z awokado zamiast banana, który jak dla mnie zbyt mocno przebija się w smaku. Pozdrawiam tanecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście banana czuć tutaj wyraźnie, a z awokado polecam Ci moje drugie brownie na blogu, nie musi być z polewą ;)

      Usuń
  8. Czy chodzi o dużą puszkę fasoli?;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto rewelacja, pysznie polecam. Uwielbiam orzechy,kakao,banany i fasole. Takze dla mnie ideał. Liczylas ile całosc ma kalorii? Zastanawiam sie ile moge zjesc za jednym razem :) Pozdrawiam przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, nie liczyłam, ale myślę, że jak dasz radę to 1/4 możesz zjeść, będzie jako bardzo sycący i odżywczy posiłek :D

      Usuń
  10. Cuuuuudo! W końcu bez dodatku oleju i/lub masła orzechowego. :D
    Ja policzyłam kalorie i całe moje ciasto ma niespełna 1020 kalorii. Myślę, że to naprawdę fajny wynik.
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Suuuuupeeeeeer MIAM MIAM.
    Przepis jest świetny, jestem facetem i nigdy nie upiekłem ciasta takiego żeby żonka nie zgadla co tam wpakowałem a tu zonk, nie zgadła a smak był bardzo dobry te orzechy dla mnie to następne odkrycie w takim cieście Bardzo polecam u nas poszedł w jeden dzień,no i tylko 190kal./100g. (tyle mi wyszło)
    Bardzo wydajny dla kogoś na diecie.

    Grzegorz Czajka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę, wiem jak to jest szukać czegoś jako fit opcję :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku