niedziela, 25 marca 2012

Pieczona owsianka

Innowacja w kuchni! Jeśli jesteście wielbicielami owsianki, domowych batonów musli, czy chrupiącej skórki i puddingowego środka, to ten przepis jest dla was stworzony. Przyznam, że jak zobaczyłam ten pomysł na blogu islanzadi, stwierdziłam, że zrobię z ciekawości jak smakuje, ale bez przekonania. Nie robiłam jednak z takimi samymi dodatkami jak autorka, tylko z tym co najbardziej lubię i co mam pod ręką. Wyszło bardzo, bardzo, bardzo smaczne, sycące i pachnące. Polecam :)

Składniki (2 porcje):
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka (sojowego)
  • po 2 łyżki migdałów i orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 duża łyżka miodu, rozpuszczonego
  • 1 jabłko starte na mus
  • 1/3 banana
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 suszone morele
  • 4 suszone śliwki
  • 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew słonecznik do posypania
W misce zmieszać płatki, otręby, suszone owoce, orzechy, proszek i cynamon. Mus z jabłka połączyć z miodem, jajkiem, mlekiem i rozgniecionym bananem. Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wymieszać. Żaroodporne naczynie (u mnie 2 mniejsze - 8x15cm) posmarować cienko oliwą i przelać masę. Posypać wierzch słonecznikiem. Piec 45 min w temp. 180 st. C.



7 komentarzy:

  1. cudowna! muszę spróbowac pieczoną, ale narazie nie mam zbytnio w czym zrobić :P ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się zapowiada! A powiedz mi, droga Canette, czy ta owsianka traci na smaku, gdy już ostygnie? no, chyba, że nie zdążyłaś sprawdzić hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sobotnie poranki mam bardzo długie i leniwe, dlatego wolno jadłam i zdążyłam :) Uważam, że owsianka nie traci nic na smaku, a nawet jak ostygnie to wyczuwa się więcej aromatów, robi się bardziej zwarta i można ją jeść rękami, maczając w jogurcie :)

      Usuń
  3. Uwielbiam pieczoną owsiankę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To najlepsze śniadanie jakie w życiu jadłam, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam owsianki. A ta musi być przepyszna.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)