TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa brokułowa


Lubię zupy, które smakują jak kwintesencja smaku warzywa. Są to takie jak, zupa dyniowa, marchewkowa, czy nowo odkryta brokułowa. Jest to taka alternatywa dla przemycenia w zimie dużej dawki witamin i zdrowia. 
Podanie jej z frytkami z pietruszki, które zaproponowała Disorderly, było dla mnie abstrakcją. Jednak zrobiłam i wyszło pysznie, idealnie uzupełniały się z zupą. A jak to zupa krem, pasują do niej również grzanki czosnkowe lub groszki ptysiowe. 

Ostatnio najbardziej ta zupa smakuje mi z pestkami, parmezanem i skropiona oliwą.

Składniki:
2 brokuły
0,5l bulionu (dowolny, gotuję warzywa na jarzynkę ok. 15 min)
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
śmietana lub jogurt naturalny gęsty (grecki)
Gotujemy brokuły na bardzo miękko. W tym czasie przygotowujemy bulion. Po ugotowaniu brokułów, po ich odcedzeniu, wlewamy bulion, dodajemy posiekany czosnek, dobrze przyprawiamy i gotujemy chwilę. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy śmietaną/jogurtem. 

Do podania można użyć
Frytki z pietruszki: 
5 średnich korzeni pietruszki 
łyżka oliwy z oliwek 
sól, pieprz, ulubione zioła (np.oregano, tymianek, zioła prowansalskie)
Pietruszkę obrać, pokroić w słupki, polać oliwą, dodać przyprawy i przemieszać. Wykładamy na blachę i pieczemy około 30-40 minut w 200 stopniach C.



Komentarze

  1. Zupa wygląda smakowicie. Chyba jutro też zrobię brokułową, bo brokuły czekają w lodówce na zagospodarowanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi miło, że komuś podeszło zaproponowane przeze mnie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupę robiłam kilka dni temu, trochę inny, ale Twój też mi się bardzo podoba. Połączenie z frytkami z pietruszki jest po prostu znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie tylko w zimie :)
    Zupa po genialna też na letnie gorące popołudnie, do tego zimne piwko własnej roboty i letni obiad palce lizać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku