sobota, 25 lutego 2012

Tartaletki z warzywami

 Foremki leżały już parę miesięcy i czekały na swoją wypieczoną premierę. Tak jak zapowiadałam, przepis jest wytrawny, zdrowy i taki pyszny, że naprawdę długo się nie zastanawiajcie nad ich upieczeniem. Zaproście dobrych przyjaciół, usiądźcie w przytulnym kącie ze świeczkami i zajadajcie się tartaletkami.
Dodajcie ulubione warzywa i sery, robię z tego, co mam w lodówce :) Bon appétit !

Składniki (6-7 porcji lub jedna duża tarta):
Ciasto:
  • 120g mąki pszennej
  • 130g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125g masła
  • 5 łyżek wody 
Nadzienie: 
  • 6 różyczek brokuła (ok. pół dużego)
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 12 czarnych oliwek 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50g sera żółtego w kostce typu old amsterdam
  • kulka mozzarelli 
  • 3 łyżeczki zielonego pesto
  • sól, pieprz
Mąkę posiekać z lekko miękkim masłem, zrobić konsystencję kruszonki. Dodać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Brokuły podgotować na odrobinie wody, 2 minuty od zagotowania. wyjąć i pokroić na małe kawałki Paprykę pokroić w paski i na pół, podsmażyć na odrobinie oliwy, pod przykrywką, żeby zmiękła. Pokroić oliwki na połówki.
Mozzarellę pokroić na średnie plasterki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka rozbełtać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Masę wymieszać z serem żółtym.

Nastawić piekarnik na 180 st. C. Wyjąć ciasto z lodówki podzielić na 6 części, rozwałkowywać i porządnie wylepiać nim foremki. Jeżeli zostaną skrawki, to je połączyć i wylepiać inne foremki.
Spody nakłuć widelcem i piec ok 15 min. Wyjąć i na każdym rozsmarować po pół łyżeczki pesto. Kłaść plaster mozzarelli, kawałki brokuła, trochę papryki, po 4 połówki oliwek. Naczynka zalać po równo masą jajeczno-serową i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min lub do czasu, aż masa będzie ścięta i zrumieniona.





8 komentarzy:

  1. a gdyby z braku małych foremek zrobić jedną dużą tartę? :>

    OdpowiedzUsuń
  2. No pewnie! Ja robię czasem dużą, czasem małe. Po prostu wszystko jest rozdzielone na porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne nadzienie, moje smaki (;

    OdpowiedzUsuń
  4. a właśnie dziś zakupiłam foremki :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno żółtko do ciasta i nie zapiekać oddzielnie, bo się spalą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnie się robi ciasto kruche, ale z żółtkiem też jest dobre, a co do pieczenia, to różne są piekarniki, z tego co wiem, trzeba skrócić albo wydłużyć czas ;)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)